У Німеччині закликали змінити правила працевлаштування для українців: кого хочуть брати на роботу

У Німеччині закликали прискорити інтеграцію українських біженців на ринку праці, адже до початку лютого 2024 року лише 25% із 1,2 млн українців, які перебувають в Німеччині, знайшли роботу. Цю закликаю висунула Асоціація міст та муніципалітетів Німеччини. За їхніми словами, необхідно спростити процес працевлаштування українців і дозволити їм працювати, навіть якщо вони не знають мову.

Глава Асоціації Андре Берхеггер наголошує на надмірній бюрократії, яка заважає інтеграції біженців на ринку праці. Натомість, вважає він, слід надати можливість працевлаштування без проходження мовних та інтеграційних курсів. Вивчення німецької має відбуватися паралельно з початком роботи. Крім того, додає Берхеґґер, система інтеграційних курсів для громадян України працює неефективно.

Робота в Німеччині / Фото: gettyimages.com

За даними Федерального агентства зайнятості, станом на жовтень 2023 року близько 129 тисяч українців відвідували інтеграційні курси. До березня 2024 року навчання завершили 95 тисяч з них, а решта планує закінчити до вересня.

За словами Берхеггера, Німеччина має готуватися до подальшого прибуття біженців з України, оскільки значна частина з них не збирається повертатися на батьківщину.

"Нам потрібні стійкі структури для інтеграції цієї групи", - заявив він.

Видання зазначає, що знання мови є важливим, але необов'язковим критерієм працевлаштування в країнах ЄС. Наприклад, у Польщі 50% українців, які не знають польської мови, знайшли роботу, а серед тих, хто знає мову, працює 80%.

Також варто відзначити, що в Німеччині до літа набуде чинності новий закон про набуття громадянства.