У Росії за звинуваченням у держзраді вперше засудили школяра

У Росії засудили школяра Кевіна Ліка, якому вперше пред'явили звинувачення у державній зраді. Про це повідомляє «Російська служба Бі-бі-сі». Засуджений - 18-річний житель Адигеї.

Судовий процес відбувався за закритими дверима. За повідомленням пресслужби суду, з 23 грудня 2021 року до 8 лютого 2023 року Лік проводив візуальне спостереження та фотографував «місця дислокації» російської військової частини у Майкопі. Він надсилав ці фотографії «представнику іноземної держави» по електронній пошті.

За версією суду, мотивами дій Ліка була незгода з політичним курсом Росії та проведенням «спеціальної військової операції».

Засудженому було призначено чотири роки колонії загального режиму, що є втричі меншим за мінімальний термін, передбачений статтею про держзраду. Таке рішення було прийняте з урахуванням пом'якшувальних обставин, таких як вік на момент злочину, співпраця зі слідством, визнання вини та «численні перемоги на різних олімпіадах».

Раніше на сайті Офісу генерального прокурора з’явилася повістка про виклик колишнього народного депутата від забороненої «Опозиційної платформи за життя», зрадника Іллі Киви. Однак вважається, що він був ліквідований.