Прапороносець луганського Євромайдану. Згадаймо Максима Радуша

Пам'ять Максима Радуша

Щоранку о 9 годині українці вшановують пам'ять жертв російсько-української війни. Сьогодні ми згадаємо Максима Радуша – українця, який втратив життя через цю війну.

Максим народився на сході України у місті Луганськ. Він закінчив там місцеву школу і навчався у Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля. Він був активним учасником місцевого Євромайдану. Координатор організації Восток-SOS Євген Васильєв пригадує, що Максим був одним із перших, хто почав виходити на площу у Луганську разом із ним та ще кількома місцевими жителями.

Щовечора ми збиралися в центрі Луганська і просто спілкувалися, слухали музику, проводили вуличні університети, а морозними днями нам доводилося ховатися в офісі "Поступу". То й був Луганський Євромайдан.

Коли події набирали обертів, Максим завжди розгортав 50-метровий прапор України під час акцій Луганського Євромайдану.

Спогади друзів і знайомих

Фотограф Луганського Євромайдану Олександр Волчанський згадує, що познайомився з Максимом на Євромайдані та бачив його на кожній акції. Він зауважив, що Максим декілька разів розгортав прапор України і завжди стояв на його початку.

Український правозахисник, журналіст і боєць ТрО Костянтин Реуцький також згадує Максима як віддану та сміливу людину. Він писав, що Максим сховав прапор із надією, що коли-небудь вони знову розтягнуть його на центральній площі після звільнення. Він віддав своє життя за свої ідеали і загинув як справжній воїн.

Микола Шабинський, лоцент Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля, вважає, що таких людей, як Максим, будуть пам'ятати у книгах. Він написав, що Максим не зміг зрадити своїм ідеалам, пішов до війська і помер як герой.

Максим загинув 29 березня 2024 року. Він залишився з дружиною та двома дітьми.

Ми вшановуємо пам'ять Максима Радуша разом з усіма українцями, які загинули у боротьбі за свою Батьківщину.