У Росії зникла ексдружина затриманого за хабарі заступника Шойгу

Родичі ексдружини затриманого за хабарі заступника міністра оборони РФ Тимура Іванова – Світлани Захарової – не можуть зв'язатися з нею. Згідно з непідтвердженими даними, 50-річна жінка, відома також під прізвищами Маніович та Іванова, могла бути затримана разом із колишнім чоловіком, пише The Moscow Times.

За даними ЗМІ, Захаровій належить частка у фірмі ТОВ "Приватні технології", що спеціалізується на рекламних послугах. Також вона разом із батьком Тимура Іванова володіє компанією "Кристал Девелопмент". Ця компанія займається виробництвом електронних компонентів. Раніше екс-дружина заступника міністра була засновницею ще двох фірм: ТОВ "Ваш Дім", яка займалася управлінням нерухомістю, та надавала споживчі позики ТОВ "МКК "Кредит Лайн".

Санкції та розслідування

Тимур Іванов серед 11 високопоставлених представників російського оборонного сектора за підтримку вторгнення Росії в Україну було внесено до списку санкцій США 15 березня 2022 року. Водночас санкції проти нього запровадила Велика Британія. 6 травня 2022 року Іванов потрапив до списку санкцій Канади, а 6 жовтня 2022 року проти чиновника ввів обмеження Євросоюз.

У грудні 2022 року Фонд боротьби з корупцією Олексія Навального випустив розслідування про розкішне життя Іванова та Захарової. Згідно з матеріалом, пара витратила понад мільйон євро на відпочинок, при цьому особисті рахунки Світлани оплачувала фірма, яка мала займатися відновленням окупованого та зруйнованого Маріуполя. У розслідуванні також говорилося, що в 2010-2018 роках подружжя щоліта знімало вілли на Лазурному березі: тільки на оренду житла в Сен-Тропе вони витратили не менше 850 тисяч євро. Крім того, співробітники фонду Навального з'ясували, що Тимур Іванов володіє дачами на Рубльовці та у Твері. Офіційно Іванов і Захарова розлучилися після того, як заступник міністра потрапив під санкції, побоюючись, що до списку санкцій включать і Світлану.

Обшуки і арешт

У Краснодарському краї співробітники ФСБ проводять обшуки, пов'язані зі справою заступника міністра оборони Росії Тимура Іванова, заарештованого у справі про хабар. Про це сьогодні пишуть росЗМІ з посиланням на джерело, знайоме з перебігом слідства.

«У кількох російських регіонах силовики проводять обшуки, пов'язані зі справою заступника міністра, співробітники ФСБ працюють у Краснодарському та Ставропольському краях. Обшуки, пов'язані зі справою заступника міністра оборони Тимура Іванова, почали проводити у вівторок увечері, слідчі дії точаться досі», – йдеться у повідомленні.

Кілька десятків обшуків проводять співробітники департаменту контррозвідки ФСБ у різних російських регіонах.

Раніше Басманний суд Москви відправив під арешт до 23 червня заступника міністра оборони Тимура Іванова, обвинуваченого в отриманні хабара в особливо великому розмірі. Йому загрожує до 15 років колонії. Про це повідомили у пресслужбі суду.

Іванову висунуто звинувачення за ч.6 ст. 290 КК РФ (Отримання хабара в особливо великому розмірі). За версією слідства, він вступив у злочинну змову з третіми особами для скоєння злочину – отримання в особливо великому розмірі у вигляді надання послуг майнового характеру під час проведення підрядних та субпідрядних робіт для потреб Міноборони РФ.

Разом із ним під арешт відправлено ще одного фігуранта справи – Сергія Бородіна. Йому висунуто звинувачення за аналогічною статтею. «Бородін, перебуваючи у дружніх зв'язках із заступником оборони РФ, Івановим, який займався питаннями будівництва та капітального ремонту об'єктів міністерства оборони, вступили в злочинну змову з третіми особами», – додали в пресслужбі суду.

Кар'єра та корупційні схеми

Іванов народився 1975 року в Москві, 1997 року закінчив факультет обчислювальної математики та кібернетики МДУ ім. Ломоносова. До структур Міністерства оборони він прийшов у 2013 році і обійняв посаду гендиректора "Оборонбуду", паралельно очолював "Головне управління облаштування військ. Він став заступником голови Міноборони у травні 2016 року.

У військовому відомстві він займався питаннями, пов'язаними з управлінням майном та розквартуванням військ, житловим та медичним забезпеченням армії. Він також відповідав за будівельні роботи, капітальний ремонт об'єктів Міноборони РФ та військову іпотеку.

Іванов є одним із найбагатших силовиків Росії і був визнаний найбагатшим силовиком 2019 року за версією Forbes. За підсумками 2018 року дохід його сім'ї оцінювався в 136,7 мільйона рублів.

За даними Фонду боротьби з корупцією (ФБК), Іванов на відкати побудував собі дачі на Рубльовці та Твері. Будівництвом займалися підрядники військового відомства.