В Україні з 4 травня скасовано статус "обмежено придатний": зміни до мобілізації

Україна скасовує категорію "обмежено придатних" до військової служби з 4 травня 2024 року

Міністерство оборони України затвердило нову систему категорій придатності до військової служби, яка набуде чинності з 4 травня 2024 року. Згідно з наказом №402, категорія "обмежено придатних" буде замінена на чотири нові категорії.

  1. Цілком придатні до військової служби: особи, які повністю відповідають вимогам для проходження служби у Збройних Силах України.
  2. Придатні з обмеженнями: особи, які можуть нести службу у військових навчальних закладах, навчальних центрах, частинах забезпечення, установах та організаціях із певними обмеженнями щодо служби у штурмових військах, морській піхоті, силах спеціальних операцій, підрозділах спецназу і т. д.
  3. Відповідні за окремими спеціальностями: особи, які придатні до служби за певними спеціальностями, наприклад, кандидати на вступ до військових навчальних закладів.
  4. Придатні до виконання специфічних завдань: особи, які придатні до виконання певних завдань у Збройних Силах України, пов'язаних з безпосередньою участю у бойових діях.

Особам, які раніше мали статус "обмежено придатний", протягом року (до кінця 2024 року) потрібно буде пройти повторний медичний огляд, щоб визначити їх нову категорію придатності.

Нагадаємо, раніше було опубліковано список хвороб, які звільняють українців від мобілізації.