Україна не отримає €5 млрд з прибутку від заморожених російських активів - ЗМІ

ЄС відмовив Україні у передачі € 5 млрд прибутку з російських активів

Україна не отримає € 5 млрд прибутку, який Європейський Союз отримав від заморожених російських активів у 2022-2023 роках. За даними Politico, ця сума залишиться на рахунку Euroclear як страховка в разі судових позовів Росії.

Депозитарій Euroclear заявив, що прибуток з російських заморожених активів відокремлюється від звичайного бізнесу і не розподіляється серед акціонерів. Ці кошти будуть використані для покриття витрат, ризиків та збитків, завданих центральними депозитаріями цінних паперів через війну в Україні.

"Ми не розподіляємо цей прибуток серед акціонерів і зберігаємо його до отримання подальших вказівок. Ці кошти будуть використані для покриття витрат, ризиків та збитків, завданих центральними депозитаріями цінних паперів через війну в Україні", - повідомили в Euroclear.

Єврокомісія вважає, що € 5 млрд є достатньою сумою, щоб оплачувати поточні та можливі позови. Однак міністр юстиції України Денис Малюська вважає, що це надто велика сума для страхування від судових позовів.

Експерти заявляють, що конфіскація російського прибутку заднім числом може стати "юридичним мінним полем".

Єврокомісія планує передати Україні тільки доходи, отримані після 15 лютого 2023 року. 90% цих коштів підуть через Європейський фонд миру на закупівлю зброї, а решта 10% будуть використані для відновлення України.

За даними Forbes, Росія подала 94 судові позови проти Euroclear, вимагаючи повернення заморожених коштів російського Центробанку.

У депозитарії Euroclear зберігається більшість активів російського центрального банку на суму € 260 млрд, заморожених західними санкціями.

Джерело: Forbes