Україна отримала від Японії $950 млн

Україна отримала 950 млн дол. від Японії для відновлення та соціального захисту

Японія надала близько 950 млн дол. на реалізацію проєктів Світового банку з відновлення та соціального захисту в Україні. Про це повідомили в Міністерстві фінансів України.

Ці кошти будуть використані для покриття невідкладних та пріоритетних потреб держбюджету, зокрема в сфері відновлення та соціальної допомоги.

Фінансування складається з гранту Японії у розмірі 52,4 млн дол. на проєкт HOPE (Ремонт житла для відновлення прав і можливостей людей) і позики уряду Японії на суму 900 млн дол. на проєкт Inspire (Інвестиції у соціальний захист задля підвищення охоплення, стійкості та ефективності).

Проєкт Inspire фінансується за рахунок позики Світового банку у розмірі 1,2 млрд дол. із Цільового фонду з надання необхідної кредитної підтримки Україні (Advance Ukraine) і спрямований на забезпечення соціального захисту вразливих верств населення.

«Кошти будуть спрямовані для відшкодування видатків держбюджету України на невідкладні та пріоритетні потреби, зокрема у сфері відновлення та соціальної допомоги», - зазначили у Мінфіні.

Проект Hope передбачає відновлення інфраструктури на постраждалих територіях, які постійно отримують вплив бойових дій. Крім цього, гроші також будуть надані власникам осель для ремонту житла, яке зазнало помірних пошкоджень і не потребує капітального ремонту.

Угода про другий перегляд механізму розширеного фінансування між Україною та Міжнародним валютним фондом (МВФ) була досягнута в листопаді. Це дозволить Україні отримати транш в розмірі приблизно 900 млн доларів.

Зазначимо, в липні цього року МВФ оприлюднив оновлений меморандум з Україною про економічну та фінансову політику в межах програми розширеного фінансування, який передбачає видачу Україні $15,6 млрд на протязі чотирьох років.

Перший транш фінансування у розмірі 2,7 млрд дол. вже було отримано.