Україна зберігає частину запасних трансформаторів у Європі ‒ The Economist

Українські чиновники, відповідальні за енергетичну галузь на умовах анонімності висловлюють занепокоєння через можливе повторення російських ударів по електростанціях восени та взимку.

Дехто навіть очікує, що ситуація буде гіршою, ніж торік. Про це пише The Economist.

Видання зазначає, що в минулому сезоні українська енергетика втрималася завдяки надлишку енергопотужностей, якими можна було оперативно маневрувати. Врятувало й те, що перед війною значну частину енергорозподільчих потужностей було модернізовано. А на складах лежало зняте старе обладнання, яке можна було знову поставити замість знищеного російськими ракетами.

Нині українські електростанції додатково захищені піщаними "бастіонами", які мають оберігати обладнання від уламків ракет. Хоча в разі прямого влучання це не допоможе. За словами енергетиків, закрити високовольтні трансформатори бетонними корпусами не можна, оскільки вони перегріватимуться.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

За фінансової та технічної підтримки союзників українські інженери цілодобово працювали, щоб відремонтувати все, що можуть, до нової зими. Зокрема, було замовлено 100 нових високовольтних трансформаторів. Половину з них планували виробити в Україні, а половину закупити за кордоном. Однак, напади на українські заводи призвели до того, що фактично було зроблено мало вітчизняних. Частину запасних трансформаторів Україна зберігає на території Польщі та Румунії, аби вони були в безпеці до моменту, коли виникне потреба в них.

Міністр енергетики України Герман Галущенко, каже, що країна готується до нової атаки на свою енергетичну систему. Але, оскільки більше немає надлишкових потужностей і мало запасного обладнання, вона набагато вразливіша, ніж була минулого року.

Одним із важливих зрушень порівняно з періодом до вторгнення є те, що Україна тепер підключена до європейської мережі. Тому за потреби вона може імпортувати електроенергію.

До того ж, за словами Галущенка, українці тепер мають великий досвід протидії масштабним нападам. Але він додає, що росіяни теж навчилися зі свого досвіду "нездатності зруйнувати систему". Коли міністра запитали, який найкращий спосіб гарантувати, що світло залишиться цієї зими, він відповів, що країні потрібно більше систем протиповітряної оборони.

Росія проводить розвідку стану об'єктів енергетичної інфраструктури України.

Через це існує загроза повторення масованих ракетних атак в осінньо-зимовий період. Про це повідомив представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов. За його словами, Україна і до такого сценарію посилено готується.