Україна знову готується до зими, коли Росія цілиться в її енергосистеми

Стаття у британському діловому виданні The Economist

"Це було на межі", - каже директор електростанції, згадуючи листопад минулого року. Російська ракета прилетіла просто в машинний зал. Але вона зачепила деякі з численних ліній електропередач станції за частку секунди до вибуху, що збило її з курсу і, таким чином, врятувало серцевину електростанції. Це була одна з восьми ракет, випущених сюди з початку минулого року.

Тепер українські чиновники нервують. Ім'я директора та місцезнаходження станції, не розкривають, як і розташування заводів, які поспішали виконати замовлення на нове обладнання замість пошкодженого та зруйнованого. Чиновники не приховують побоювань, що, з погляду енергетики, ця зима може виявитися важчою, ніж попередня.

На розподільчій станції, звідки подається електроенергія на електростанцію, робітники зайняті встановленням нових ізоляторів замість радянських 1960-х, які були зруйновані під час чергового удару. Кабелі над головою тихо гудуть. Високовольтний трансформатор 30-річної давнини, розміром більше локомотива, який раніше використовувався як резервний в інших місцях, підключається до системи замість трансформатора, зруйнованого внаслідок іншої атаки. Поруч у тіні дрімають два втомлені інженери.

Укладання високовольтних трансформаторів у бетонні корпуси недоцільне, бо вони перегріваються

По всій електростанції ключові ділянки техніки оточені бастіонами з піском, щоб захистити їх від уламків, але, за словами директора, у разі прямого влучення нічого не можна вдіяти. Укладання високовольтних трансформаторів у бетонні корпуси недоцільне, бо вони перегріваються.

Українських інженерів широко хвалили за те, що вберегли від колапсу енергетичну систему країни минулої зими, коли вона зазнала тривалого нападу Росії. Знайшли геніальні схеми переміщення країною електроенергії та устаткування.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

До вторгнення Україна мала змогу виробляти значно більше енергії, ніж споживала, що давало буфер на випадок виходу з ладу частин системи. Недавня програма модернізації призвела до того, що тут було багато старих трансформаторів, які недавно вийшли з експлуатації, і їх можна було повторно підключити. Попри це, з 10 жовтня до кінця грудня 2022 року середня українська сім'я не мала електрики загалом протягом п'яти тижнів.

Захоплення Росією Запорізької АЕС призвело до зниження потужності атомної енергетики України на 44%

Збитки, завдані минулої зими російською кампанією з примусу українців до підпорядкування - величезні. Відповідно до звіту Програми розвитку ООН, генеруючі потужності у квітні 2023 року знизилися на 51%, порівняно з тим, що було до російського вторгнення. На частку атомної енергетики припадає більша частина виробництва енергії в Україні, і хоча три діючі АЕС все ще знаходяться під контролем Києва, не піддаючись прямому нападу, захоплення Росією Запорізької АЕС, найбільшої в Європі, призвело до зниження потужності атомної енергетики на 44%.

За фінансової та фізичної допомоги союзників українські інженери цілодобово працюють над тим, щоб відремонтувати все, що можна до майбутньої зими. Це відбувається на додаток до регулярного технічного обслуговування системи із застарілим обладнанням. Але це повільний процес.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Замовлено сто нових високовольтних трансформаторів, половину з яких виготовлять всередині країни, а половину закуплять за кордоном. Проте напади на українські заводи призвели до того, що насправді на вітчизняних заводах роблять мало. Після прибуття іноземні вантажі зберігатимуться в Польщі та Румунії, доки не будуть затребувані.

Герман Галущенко, міністр енергетики України, каже, що країна готується до нової атаки на свою енергосистему, але, оскільки вона більше не має надлишкових потужностей і мало запасного обладнання, то стала значно вразливіша, ніж минулого року. Союзники України виділили гроші, але більша їх частина прямує через міжнародні фінансові організації. За його словами, їхні процеси закупівлі обладнання йдуть дуже повільно, тому просить їх ввести "військовий стан", щоб прискорити процес. Одним із важливих покращень, порівняно з тим, що було до вторгнення, є те, що Україна тепер підключена до європейської енергосистеми і може імпортувати електроенергію, якщо буде потрібно.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Українці тепер мають багатий досвід боротьби з великомасштабними атаками, каже Галущенко. Він додає, що вважає, що росіяни теж здобули уроки зі свого досвіду "нездатності зруйнувати систему". Коли його запитують, як найкраще забезпечити, щоб світло продовжувало горіти цієї зими, він стомлено відповідає, що країні потрібно більше систем ППО. 21 вересня, вперше з весни, Росія спрямувала хвилю дронів проти української енергосистеми. Чотири п'ятих із них збили.

ДПЕК, приватна компанія, до війни виробляла близько чверті електроенергії України. З того часу втратила понад 20% потужностей, каже її виконавчий директор Дмитро Сахарук.

З довоєнної чисельності персоналу в 60 тис. осіб, близько 5 тис. в армії. Так багато людей пішло воювати, що 250 жінок зараз працюють під землею на вугільних шахтах

Із довоєнної чисельності персоналу, що становила 60 тис. осіб, близько 5 тис. зараз в армії. Так багато людей пішли воювати, що 250 жінок зараз працюють під землею на вугільних шахтах. До війни жінки під землею не працювали. Найнеприємніше, за його словами, це те, що коли бригади ДПЕК ремонтують чи замінюють пошкоджене обладнання, росіяни просто атакують його знову. "Це схоже на хом'яка в колесі", - каже він.

Сахарук також каже, що цієї зими кібератаки можуть стати ще більшою загрозою, ніж ракети та дрони. Така успішна атака "може паралізувати всю систему", і це може бути "набагато небезпечнішим, ніж фізичні збитки". Від початку вторгнення ДПЕК та українські кібервоїни борються з російськими хакерами. Це, за його словами, "гра у кішки-мишки". Як тільки ви розробите новий спосіб захисту, хакери знайдуть новий спосіб обійти ваш захист. "Ви завжди в русі", - каже він.

Переклад Gazeta.ua