Україна зупинила друк підручників з «молдовської мови» після обурення Румунії

Міністерство освіти і науки припинило друк підручників з "молдовської мови" після протестів з боку Румунії. Цю інформацію надала МОН у своєму заяві.

Румунські ЗМІ звернули увагу на те, що українське видавництво "Світ" готує підручники з "Молдовська мова" та "Молдовська та світова література" для учнів на Одещині.

Прем'єр-міністр Румунії Марчел Чолаку виразив розчарування цим фактом, нагадавши про обіцянку уряду України відмовитися від терміна "молдовська мова" і визнати румунську мову єдиним мовним виразом для румунської меншини в Україні.

Міністерство зазначило, що в Україні офіційно використовується не "молдовська мова", а лише "румунська мова", і всі офіційні рішення і документи будуть готуватися з урахуванням цієї зміни.

МОН скоментувало інформацію про друк підручників з "молдовської мови", яку опубліковали ЗМІ, заявивши, що вони були затверджені до друку в травні, а основна партія була надрукована влітку, до переходу на "румунську мову".

"Міністерство освіти і науки України припинило будь-який додатковий друк цих підручників і також розробляє механізм заміни раніше надрукованих примірників підручниками румунською мовою", - зазначило міністерство.

Нагадаємо, що на спільному засіданні урядів України та Румунії було прийнято рішення не визнавати молдовську мову. Єдиним офіційним мовним виразом буде румунська.