Українцям готові сплатити повернення додому: як отримати 54 тисячі гривень

Українці, які отримали тимчасовий захист у Норвегії або посвідку на проживання, а також особи, які скористалися сімейною імміграцією, можуть отримати грошову допомогу при поверненні на Батьківщину.

Про це повідомляє "Хвиля", посилаючись на інформацію із сайту Директорату у справах іноземців (UDI).

Як отримати виплату

При поданні заявки на таку допомогу потрібно вказати номер рахунку в норвезькому банку. UDI сплатить зворотний шлях і замовить квитки. Самостійно купити квитки на літак неможливо.

Виплата складає 15 000 норвезьких крон або понад 54 000 гривень, а її мета – допомога людині у реінтеграції у рідній країні. Гроші сплачуються до того, як особа покине Норвегію.

Можна заповнити заявку за однією із запропонованих форм:

  • Заява на фінансову підтримку для добровільного повернення на батьківщину - Букмол
  • Заява про фінансову підтримку добровільного повернення на батьківщину - Нюнорськ

Діти віком до 18 років мають подавати заяву разом зі своїми батьками. Якщо з дитиною повинен подорожувати лише один із батьків, інший з батьків, які перебувають у Норвегії, повинен надати письмове підтвердження того, що він чи вона згодні на виїзд.

Заповнену форму потрібно надіслати на адресу:

Управління імміграції PO Box 2098 Vika 0125 Oslo

У разі виникнення питань про подання заявки на цю допомогу, біженці можуть зв'язатися з Директоратом у справах іноземців за телефоном +47 23 35 16 00 (цифра 7) або електронною поштою [email protected]

Чи можна буде повернутися до Норвегії після отримання такої виплати

Якщо людина має статус біженця, то вона може її втратити, якщо добровільно повернеться в Україну.

Крім того, якщо людина повернеться до Норвегії, то їй доведеться повертати всю або частину суми готівки, яку виплатили при від'їзді. Сума, яку доведеться заплатити, залежить від того, як довго особа перебуває у своїй рідній країні:

  • Якщо минуло менше 12 місяців і людина повернулася до Норвегії, їй доведеться повертати всю суму – 15 000 норвезьких крон.
  • За умови перебування в Україні від 13 до 18 місяців сума зменшиться до 10000 норвезьких крон.
  • Якщо період перебування на Батьківщині становитиме від 18 до 24 місяців – 5000 норвезьких крон.
  • Перебування у рідній країні після отримання виплати понад 24 місяці дозволяє не повертати отриману раніше суму допомоги від уряду Норвегії.

Крім цього, якщо людина повернеться до Норвегії через те, що їй довелося втекти від жорстокого поводження у своїй рідній країні, вона може подати заяву на звільнення від повернення виплати.

Раніше ми повідомляли, що у Норвегії назвали умови для українських біженців: хто не зможе набути статусу тимчасового захисту.