Українцям у Швейцарії стає складніше отримати статус біженця

Швейцарія перевіряє право громадян України на отримання статусу біженця (S)

Швейцарія ретельніше перевіряє право громадян України на отримання статусу біженця (S). Посадовці зазначають збільшення кількості осіб, які використовують фальшиві або незаконно отримані українські паспорти, повідомляє видання SRF.

Українським біженцям, які претендують на отримання статусу біженця (S) в Швейцарії, стає важче через сповільнення процесу розгляду заяв у 2024 році. Кожен п'ятий український претендент отримав відмову в наданні статусу захисту.

«Статус S мав на меті допомогти біженцям швидко та небюрократично отримати дозвіл на тривале перебування у країні. Але процедури стають дедалі довшими та складнішими», - зазначає видання.

Збільшення кількості відмов у наданні статусу біженця (S)

З початку 2023 року було схвалено близько 97% заявок на отримання статусу. Їх розглядали протягом двох тижнів. Проте в поточному році тривалість процедури збільшилася, а кількість нерозглянутих заявок у Державному секретаріаті з питань міграції (SEM) зростає.

У січні 2024 року збільшилася кількість відмов у наданні статусу біженця. Кожне третє рішення, ухвалене міграційними службами, було негативним. Усього лише 80% заяв були задоволені протягом першого кварталу року. Це означає, що кожен п'ятий український біженець, який претендує на статус S, отримав відмову від міграційних органів.

За словами представника SEM Магдалени Раст, це пов'язано з тим, що на отримання статусу S претендує все більше осіб, які вже мають статус захисту в інших країнах. «Тому ці люди більше не отримають статус захисту в Швейцарії», - зазначила вона.

Проблема з фальшивими паспортами

Журналісти SRF зафіксували випадки використання фальшивих або незаконно отриманих українських паспортів для отримання дозволу на проживання в Швейцарії. Це зумовило занепокоєння, що деякі особи, які шукають захисту, можуть не мати на це права.

Збільшення часу розгляду заяв

Процес розгляду заяв на надання захисту в SEM збільшився майже до трьох місяців. Це призвело до збільшення кількості нерозглянутих справ, яка зараз становить 6 376. Для вирішення цієї проблеми працюють 38 співробітників, а їх кількість планується збільшити до літа цього року.

«Кількість справ, що очікують на розгляд, велика», - каже Магдалена Раст.

Рекордна імміграція в Швейцарію

У 2023 році населення Швейцарії зростало найшвидшими темпами за останні 60 років завдяки рекордній імміграції, зокрема з України. За попередніми даними Федерального статистичного управління, кількість постійного населення збільшилася на 145,4 тис. осіб до більш ніж 8,96 млн, що становить 1,6% прирост. Без українців приріст становив би 1%.