Українці офіційно стали громадянами своєї держави

8 жовтня 1991 року голова Верховної Ради Леонід Кравчук підписав Закон "Про громадянство України".

Згідно з цим законом, українські громадяни мають постійний правовий зв'язок з державою. Вони не можуть бути позбавлені громадянства або права змінити його. Крім того, у них є рівні конституційні права і свободи та вони є рівними перед законом.

Держава в свою чергу гарантує та захищає конституційні права і свободи своїх громадян. Вона також забезпечує виконання ними обов'язків перед суспільством.

Українське громадянство не втрачається при одруженні та розірванні шлюбу, а також при проживанні за кордоном. Україна також зобов'язується піклуватися та захищати своїх громадян за межами країни.

Кабінету Міністрів доручено бути відповідальним за дотримання вимог Закону "Про громадянство". Вони повинні розробити й подати на затвердження Верховній Раді проекти положень про паспорт громадянина України та свідоцтво про народження.

У 2020 році міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що в Україні потрібно впровадити подвійне громадянство. Він зауважив: "У нас із початку 90-х, коли ухвалювали Конституцію і запроваджували правило про єдине громадянство, ситуація докорінно змінилася". Він відзначив, що протягом цього часу мільйони українців стали громадянами інших країн, але все ще допомагають Україні та бажають залишатися її громадянами.

Глава МЗС заявив, що в країні потрібно знайти збалансоване рішення для впровадження подвійного громадянства. Однак, мають бути винятки для окремих категорій українців, а також для держав.

У травні Рада вирішила зняти з порядку денного президентський проєкт закону про подвійне громадянство. При цьому спікер Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що введення подвійного громадянства можливе, але вимагає додаткового вивчення і підготовки законодавчих норм для захисту національних інтересів.