Українські біженці залишаться без готівки? Яке рішення ухвалив уряд Німеччини

Бундестаг схвалив запровадження платіжної картки для біженців та притулківців

Бундестаг ухвалив поправки до закону про пільги, що створюють правову основу для запровадження національної платіжної картки для біженців та шукачів притулку. Про це повідомляє Tagesschau.

«Бундестаг розчистив шлях для запровадження платіжної картки для біженців та шукачів притулку. В майбутньому вони мають отримувати частину витрат держави на життя у вигляді кредиту, а не готівкою. Правовою основою для платіжних карток є відповідні зміни до Закону про пільги шукачів притулку», - пишуть журналісти видання.

Згідно з документом, біженці отримуватимуть соціальні виплати на картку, а не готівкою. Впровадження системи платіжних карток має запобігти передачі мігрантами грошей соціальної допомоги контрабандистам або родичам та друзям за кордон.

Місцеві органи влади матимуть контроль над сумою готівки, яку можна зняти карткою

Оновлений закон дозволяє місцевим органам влади самостійно вирішувати, яку суму готівки власники карток можуть зняти протягом певного періоду часу. Також передбачаються винятки, за яких соціальну допомогу все ж таки можуть виплачувати готівкою, наприклад, якщо картку заблокують.

Зміна закону не впливає на розмір соціальної допомоги, яку отримують шукачі притулку. Проєкт платіжної картки для біженців був схвалений канцлером Олафом Шольцем та прем'єр-міністрами федеральних земель у листопаді минулого року. При цьому враховуються «індивідуальні потреби та місцеві обставини».

Баварія розпочала перехід на спеціальні банківські картки для біженців

Найбільша федеральна земля - Баварія - розпочала впровадження спеціальних банківських карток для біженців. Поки що це стосується лише чотирьох районів, як пілотного проекту: Фюрстенфельдбрюк, Гюнцбург, Траунштайн та Штраубінг. Однак прем'єр-міністр Баварії Маркус Зедер прогнозує, що в середині 2024 року такі карти для біженців будуть використовуватися на всій території землі.

Платіжна картка для біженців обмежує ліміт зняття готівки на 50 євро на місяць. Вона також не дозволяє здійснювати покупки онлайн або переказувати гроші за кордон. Крім того, ці картки не працюють поза межами Баварії. Основна мета такої ініціативи - знизити привабливість регіону для біженців.