Українські демографи пояснили катастрофічні цифри з народжуваністю

Народжуваніть в Україні впала не лише через війну, а і через епідемію коронавірусу у 2020-2021 роках.

Через це показник народжуваності в Україні може стати найнижчим у світі.

Епідеміологічна ситуація була найбільш вразливою для України, бо у 2021 році у більшості європейських країн відбувся невеличкий компенсаційний приріст народжуваності, а в Україні цього не сталося, розповіла tsn кандидатка економічних наук Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАНУ Світлана Аксьонова.

"Ми не одні такі. Приросту народжуваності, який пов'язаний з Covid-19, не отримала Іспанія, Італія, Польща", каже експертка.

Для України останнє десятиріччя було дуже важким багато факторів наклалися один на одного: економічна нестабільність, політична напруженість, епідемія коронавірусу у 2020-2021 роках, а тепер повномасштабна війна.

В Україні від Covid-19 у 2021 році померло 86 тисяч людей, що підтверджено статистикою.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Тобто у нас коронавірус став на другу сходинку за причиною смертності. Думаю, що багато хто з українців тоді усвідомили наскільки загрозливою є ця хвороба та її наслідки, тому відклали народження дітей. А потім прийшов 2022 рік і війна. А з нею рішення, що народження дітей потрібно знову відкладати", додала Аксьонова.

Після війни матимемо демографічну кризу. Лишиться близько 30 мільйонів населення, з них 10 мільйонів це пенсіонери. Україні знадобиться програма репатріації громадян, яка була в Ізраїлі.

Треба створити умови, щоб українцям було легше вести бізнес чи взяти кредит удома, ніж за кордоном. Українці мають створювати робочі місця вдома, а не в Польщі чи Чехії. Тоді за 510 років вдасться повернутися до довоєнного демографічного рівня. Якщо програми репатріації не буде, між 20402050 роками досягнемо демографічного дна.