«Укрнафтобуріння» порахувало суму збитків після втрати Сахалінського родовища

Компанія "Укрнафтобуріння" була позбавлена спецдозволу на користування надрами Сахалінського нафтогазоконденсатного родовища, що призвело до зупинки видобутку газу на цьому родовищі. В результаті держава щомісяця втрачає майже 50 млн кубометрів газу. Пресслужба "Укрнафтобуріння" повідомила, що внаслідок зупинки видобутку, також втрачається щомісячна сплата ренти компанії.

За розрахунками компанії, щомісяця втрачається 47,3 млн кубометрів газу та 5229 тонн конденсату. Якщо розглядати ці втрати в грошовому виразі, то за місяць прибуток від реалізації цих вуглеводнів склав би майже пів мільярда гривень. Втрати місцевого та державного бюджету становлять 410,5 млн грн щомісяця, у тому числі це рента, ПДВ та податок на прибуток.

З січня по листопад 2023 року "Укрнафтобуріння" сплатило 4,13 млрд грн податків, а до червня 2024 року можло б сплатити ще 2,24 млрд грн. Пресслужба компанії наголосила, що це не остаточна цифра, не враховуючи ПДФО, ЄСВ та військовий збір.

Наразі розробка Сахалінського родовища газу знаходиться в суспільному припиненні після судового рішення анулювати ліцензію компанії "Укрнафтобуріння". Тепер розробку родовища можуть отримати інші компанії, такі як компанії Миколи Злочевського або Міністерства екології часів Януковича.

Крім того, компанія "Укрнафта" успішно пробурила нову свердловину на заході України з дебетом 25-30 тонн на добу. Компанія планує проаналізувати ліквідовані свердловини і, можливо, відновити видобуток на деяких з них. Зараз у компанії є 4,3 тис. ліквідованих свердловин, більшість з яких через технічні причини.

У той же час, "Укргазвидобування" встановило рекорд з видобутку газу завдяки введенню в експлуатацію нових свердловин. Середньодобовий показник видобутку газу сягнув найвищого рівня з червня 2020 року.