Уряд Польщі звернувся до Україні з пропозицією щодо блокади кордону

Міністр інфраструктури Польщі Анджей Адамчик прислав лист своєму українському колезі і закликав його дотримуватися протестних вимог польських перевізників, повідомляє Міністерство інфраструктури Польщі.

Однією з головних скарг польських перевізників є електронна черга, яку Україна запровадила для повертаються порожніми вантажівок, які їдуть до Європейського Союзу. За словами польського уряду, ця система заважає виконувати подальші замовлення і погіршує конкурентоспроможність компаній.

Міністр Адамчик закликав скасувати обов'язкову реєстрацію вантажівок в електронній черзі на двох пунктах пропуску: «Зосин - Устилуг» та «Нижанковичі - Мальховіце».

Крім того, польський міністр звернувся до європейської комісарки з транспорту Адіни Велян щодо відновлення необхідності отримання дозволів на міжнародні перевезення, які скасували для українських транспортних компаній. За його словами, поліція автомобільного транспорту Польщі виявила порушення правил з боку українських перевізників, і він про це повідомив єврокомісарку з транспорту.

Також в повідомленні польського відомства зазначено, що триває підготовка до засідання Транспортної ради ЄС, яке відбудеться 4 грудня 2023 року у Брюсселі. На цьому засіданні обговорюватимуться наслідки угоди щодо скасування необхідності отримання дозволів на міжнародні перевезення для українських перевізників.

Раніше повідомлялося, що польські перевізники загрожували заблокувати роботу усіх пунктів пропуску на кордоні з Україною, що призвело до зростання напруги в ситуації.