Юристи відповіли, чи потрібно носити із собою військовий квиток

Чоловіки від 18 до 60 років мають носити військовий квиток

В Україні чоловіки від 18 до 60 років мають мати при собі військовий квиток, дійсність якого перевірятимуть через електронний Реєстр. Про це повідомляє Судово-юридична газета.

У період проведення мобілізації чоловіки віком від 18 до 60 років повинні мати при собі військово-обліковий документ. Його треба пред'являти на вимогу уповноваженого представника ТЦК або поліцейського, а також представника Державної прикордонної служби України у прикордонній смузі, контрольованій прикордонним районом та пунктами пропуску через державний кордон України.

Відповідні норми передбачає оновлена стаття 22 Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" у фінальній редакції законопроекту про посилення мобілізації (законопроект 10449).

Фото- та відеофіксація процесу перевірки документів

При перевірці документів уповноважений представник ТЦК або співробітник поліції мають право здійснювати фото- та відеофіксацію процесу пред'явлення та перевірки цих документів. Для цього вони можуть використовувати різні технічні прилади, засоби та програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

Мобілізація в Україні

Новий Реєстр буде містити широкий набір даних

Новий Реєстр буде містити широкий набір даних про громадян згідно із законом про цифровізацію військового обліку (законопроект 10062), який набув чинності 4 квітня. У ньому будуть персональні дані про місце проживання та місце перебування, оцифровану особу, дані про податковий номер, місце роботи, проходження медичного огляду, чи є посвідчення водія тощо.

Тобто представник ТЦК та поліцейський зможуть перевірити, чи стоїть громадянин на обліку, чи проходив ВЛК, де він проживає та працює.

Підприємці зобов'язані виконувати мобілізаційні завдання згідно з укладеними договорами.

Мобілізація в Україні

Обов'язки громадян за новим законом

  • бути за викликом до ТЦК у строк та місце, визначені у порядку для взяття на військовий облік, визначення призначення на особливий період, направлення для проходження медичного огляду;
  • надавати в установленому порядку будівлі, споруди, транспортні засоби та інше майно, власниками яких є, Збройним Силам України, іншим військовим формуванням, силам цивільного захисту з подальшим відшкодуванням державою їх вартості;
  • проходити медичний огляд для визначення придатності до військової служби згідно з рішенням військово-лікарської комісії чи відповідного ТЦК.

Порядок проведення призову на військову службу

Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації на особливий період буде визначатися Кабінетом Міністрів України. Цей порядок буде включати оповіщення військовозобов'язаних та резервістів, перевірку документів громадян, медичний огляд, надання військовозобов'язаним відстрочок та організацію їх відправлення до місць проходження військової служби.