В Ірані страчено «наречену-дитину» Саміру Сабзіан: у чому її провина

Убита "наречена-дитина": в Ірані повісили 29-річну жінку, яка вбила свого чоловіка

У середу в Ірані було повішено 29-річну Саміру Сабзіан, відому як "наречена-дитина", яка була засуджена до смертної кари за вбивство свого чоловіка. Вона стала восьмою жінкою, повішеною іранською владою цього року. Страта відбулася в передмісті Тегерана Карадже, у в'язниці "Гезель Хесар". Про це повідомляє Іранська правозахисна організація, що базується в Норвегії (IHR).

Саміра Сабзіан вийшла заміж у 15 років і, за словами її родичів, стала жертвою систематичного домашнього насильства. У 19 років її заарештували за звинуваченням у вбивстві чоловіка. Суд ураз ж ще одразу виніс їй смертний вирок, але його виконання було відкладено з бюрократичних причин. У момент арешту в неї було двоє дітей, з якими протягом останніх десяти років їй дозволяли побачитися лише один раз, незадовго до страти.

Саміра протягом багатьох років була жертвою ґендерного апартеїду, дитячого шлюбу та домашнього насильства, а сьогодні стала жертвою некомпетентної та корумпованої машини вбивств цього режиму - заявив глава IHR Махмуд-Амірі Могаддам.

Серійні вбивства жінок у Ірані

Правозахисна організація Amnesty International та уряди кількох країн, включаючи Велику Британію, багато років боролися за збереження життя Саміри Сабзіан шляхом переговорів з іранською владою. За даними правозахисників, кількість страт в Ірані помітно зросла останнім часом. Тільки в листопаді цього року було страчено 115 осіб.

Amnesty International називає це серійними вбивствами, санкціонованими державою, і закликає Іран зупинити цю практику. IHR закликає міжнародну спільноту вжити серйозних заходів щодо Ірану. За даними іранської правозахисної організації, Іран та Китай проводять більше страт, ніж будь-яка інша країна, де існує смертна кара.