В Мінкульті відреагували на рішення ЄС провести в РФ Фестиваль європейського кіно

Фестиваль європейського кіно, який було скасовано в 2022 році, відбудеться в Росії за ініціативи Євросоюзу. Захід пройде в онлайн-форматі з 1 по 15 листопада. У програмі фестивалю будуть представлені 21 фільм з країн ЄС, а також два фільми, що є спільними проектами російських та європейських кіностудій.

Міністерство культури та інформаційної політики України відреагувало на цю новину, зазначивши, що цінує партнерство та допомогу європейських союзників. Водночас, оголошення про повернення фестивалю, яке було розіслане представництвом ЄС у РФ, вважається у Мінкульті "прикрим непорозумінням".

Міністерство закликало зупинити повномасштабну агресію РФ проти України та не допускати виникнення нових осередків воєнних дій на території європейських країн, що є наслідком провокацій РФ. Також воно наголосило на необхідності продовжувати ефективну санкційну політику проти Росії, яка охоплює не лише економічну сферу, а й культуру і кінематографію.

Зазначено, що вся європейська спільнота має бути об'єднаною у боротьбі з агресором, оскільки дії РФ спричиняють страждання мільйонів людей та призводять до руйнування об'єктів культурної спадщини й інфраструктури, які мають значення не тільки для України, а й для європейського та світового культурного надбання.

Виходячи з цих обставин, відновлення культурного діалогу з Росією в таких умовах є неприпустимим, підсумували в Мінкульті.

У межах Фестивалю європейського кіно будуть показані 21 фільм з різних країн ЄС, зокрема Бельгії, Франції, Німеччини, Іспанії, Італії, Люксембургу, Нідерландів, Чехії, Данії тощо.

Усі фільми будуть показані в оригінальній мові з російськими субтитрами та доступні росіянам безкоштовно.