В Україні може з'явитися військовий квиток нового зразка: подробиці

Оновлена інформація про військовозобов'язаних потрапляє до Єдиного державного реєстру "Оберіг"

Персональні дані, оновлені у територіальних центрах комплектування, тепер потрапляють до електронного Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів під назвою "Оберіг". Ця інформація буде використовуватись для організації мобілізації.

За словами представника Генштабу ЗСУ, полковника Юрія Глущенка, в даний час розробляється новий зразок військово-облікової документації.

Йдеться про те, що оновлені дані з особистого кабінету потрапляють до Єдиного реєстру. Якщо призовника зупинять на вулиці для перевірки документів, співробітники ТЦК зможуть підключитись до Єдиного реєстру або отримати інформацію по телефону. Оператори будуть перевіряти і надавати повну інформацію про призовника. Якщо дані оновлені, то до нього не будуть пред'явлені додаткові запитання.

Глущенко зазначив, що деяким особам вже наліпили штрих-код з Реєстру "Оберіг" у військовий квиток.

Також представник Генштабу повідомив, що зараз ведеться розробка правової бази для видачі єдиного військово-облікового документа для військовозобов'язаних, призовників та резервістів. Цей документ буде видаватись громадянам, які раніше не мали військово-облікових документів. В уже виданих документах будуть внесені відповідні позначки. Документи, видані до введення в дію закону №3633 від 11 квітня 2024 року (відомого як закон про мобілізацію), залишаються дійсними.

Міністерство оборони вже повідомляло про плани запровадити електронний військовий квиток на базі Реєстру "Оберіг". Це буде витяг з реєстру, що підтверджує обліковий статус громадянина - місце обліку, придатність до служби тощо.

З 18 травня громадяни зможуть оновлювати свої дані через електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного та резервіста.

Закон про посилення мобілізації набирає чинності з 18 травня

Також з 18 травня набуде чинності закон про посилення мобілізації. Згідно з ним, у період мобілізації чоловіки віком від 18 до 60 років зобов'язані мати при собі військово-обліковий документ та пред'являти його на вимогу уповноважених представників ТЦК, поліції чи Держприкордонслужби. Документи будуть перевірятись за допомогою фото- та відеофіксації.

Всю інформацію про військовозобов'язаних будуть автоматично оновлювати в Реєстрі "Оберіг" шляхом обміну з інформаційними системами державних органів, таких як податкова, МВС, Мін'юст, Пенсійний фонд та інші. Таким чином, ТЦК та поліція зможуть перевірити дані про те, чи перебуває громадянин на обліку, чи пройшов він медкомісію, а також де проживає та працює.