В Україні вперше в історії засудили до довічного ув'язнення за держзраду

Уродженця Запоріжжя вперше в історії України засудили до довічного позбавлення волі за державну зраду. Згідно із заявленою підозрою, протягом березня-жовтня 2022 року він здійснював збір інформації про переміщення військової техніки та передавав її ворогам, які використовували цю інформацію під час обстрілів. Голова Запорізької обласної прокуратури підтвердив, що це перший випадок, коли особа була засуджена до довічного ув'язнення з конфіскацією майна.

Усього 94 особи були повідомлені про підозру в злочинах проти основ національної безпеки України на Запоріжжі, а суд засудив 26 з них. Серед засуджених є псевдокерівники, які були активні на окупованих територіях, а також керівники окупаційних органів поліції. Зокрема, одному з засуджених довели, що він організував збір коштів на придбання безпілотників для супротивника, які потім використовувалися враждебно проти українських громадян та Збройних Сил.

Журналісти зуміли ідентифікувати 1816 представників окупаційної влади, з яких більшість (близько 87%) були громадянами України, які вступили на службу до росіян. Всього понад тисячу українських громадян очолили окупаційні муніципальні структури, їхня частка сягає майже 95%. Найбільша кількість колаборантів зосереджена в комітетах земельних ресурсів, різних казачих організаціях в Криму, пенсійних фондах, управліннях соцстраху та соцзахисту, а також місцевих центрах зайнятості.