В Україні запровадять нову систему визначення придатності до військової служби

Україна впроваджує нову систему категорій придатності до військової служби для чоловіків

Міністерство оборони України оголосило про запровадження нової системи категорій придатності до військової служби для чоловіків, які знаходяться у придатному стані здоров'я.

Директор департаменту охорони здоров'я Міноборони, Оксана Сухорукова, у інтерв'ю ZN.UA повідомила, що тепер придатні чоловіки будуть поділені на 4 категорії.

  1. Перша категорія - "придатні" (повністю);
  2. Друга категорія - "придатні" до служби у технічних конструкціях та спеціальних підрозділах, але з обмеженнями щодо військових підрозділів та типу завдань;
  3. Третя категорія - "придатні" за окремими спеціальностями, наприклад, для вступу до військових вишів;
  4. Четверта категорія - "придатні" для виконання специфічних завдань, пов'язаних з участю у бойових діях.

Міноборони спільно з Командуванням Медичних Сил прийняли пропозицію оновити наказ №402 "Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу у Збройних силах України". Нові умови враховують тисячі діагнозів МКБ-10 і описують придатність або непридатність до служби залежно від ступеня тяжкості хвороби. В кожній категорії можуть бути як повністю придатні, так і повністю непридатні особи.

Наприклад, особа з виразкою шлунка в анамнезі з рубцем буде вважатися "придатною", але особа з виразкою з ускладненнями і видаленням частини шлунка - "непридатною".

Також раніше було повідомлено, що планується вводження 5 нових статусів замість "обмежено придатний".