В Україні запустять послугу "є-Бронювання" військовозобов'язаних

В Україні планують запустити нову послугу "є-Бронювання" для військовозобов'язаних через додаток "Дія". Прогнозується, що ця послуга стане доступною до кінця року, інформує прес-служба Мінекономіки за коментарем для Forbes.

Мінцифра відповідає за розробку технічної частини впровадження послуги, тоді як обов'язок регулювати "є-Бронювання" лежить на Міністерстві економіки. Постанова Кабінету Міністрів, яка регламентуватиме цю послугу, має бути погоджена з центральними установами влади, Пенсійним фондом, Державною податковою службою та зацікавленими бізнес-структурами.

"є-Бронювання" допоможе керівникам компаній визначити, скільки військовозобов'язаних працівників вони можуть забронювати. Ця інформація буде доступна завдяки обміну даними між реєстрами державних органів, Міністерством оборони та Генштабом ЗСУ.

Введення особистих даних працівника дозволить перевірити, чи підпадає він під бронювання, чи має необхідну військову спеціальність, чи необхідно оновити його дані в Територіально-центральному комітету консультації. Якщо людина відповідає усім критеріям бронювання, вона отримає відстрочку на пів року від призову до військової служби.

У випадку необхідності уточнень, особа може бути заброньована на один місяць. За цей період часу вона повинна звернутися до Територіально-центрального комітету консультації, щоб актуалізувати свої дані. Після цього компанія зможе повноцінно забронювати такого працівника.

Заброньовані військовозобов'язані отримуватимуть витяг із реєстру заброньованих осіб, який міститиме QR-код, що може бути зчитаний, зокрема, при перетинанні кордону.

Мінекономіки зауважує, що ця версія "є-Бронювання" є попередньою і можуть бути внесені зміни.

Продовжується мобілізація військовозобов'язаних. Існують спеціальності, на які військові зараз дуже потребує, тому громадян, які мають ці спеціальності, можуть бути призвані в першу чергу. Військовим дуже не вистачає танкістів, штурмовиків, піхотинців, артилеристів, операторів безпілотників, парамедиків та водіїв.

Прикордонники щодня затримують близько 20-30 осіб, які намагаються незаконно перетнути кордон. Приблизно 100-150 осіб отримують відмову у перетині кордону, повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко.