Верховна Рада відсторонила президента та призначила позачергові вибори

У ніч проти суботи 22 лютого 2014 року четвертий президент України Віктор Янукович покинув свою резиденцію в Межигір'ї та втік з країни. Того ж дня Верховна Рада зібралася на засідання та оголосила Януковичу імпічмент. В раді обрали нового спікера. Удень українці масово поїхали до резиденції Януковича на екскурсію, а ввечері звільнена з колонії Юлія Тимошенко виїхала на сцену Майдану на інвалідному візку.

Gazeta.ua пропонує згадати революційне 22 лютого у відео та архівних фотографіях.

ХРОНОЛОГІЯ ПОДІЙ

Згідно з підписаною напередодні угодою про врегулювання кризи в Україні між Януковичем та лідерами опозиції Арсенієм Яценюком, Віталієм Кличком та Олегом Тягнибоком, Україна мала повернутися до Конституції 2004 року, де значно обмежувалися повноваження глави держави.

Побоюючись за свою безпеку, пізно ввечері Янукович полишив свою резиденцію в Межигір'ї та вилетів у бік Харкова. Разом із ним на борту були спікер Володимир Рибак та тодішній голова Адміністрації президента Андрій Клюєв. Вочевидь, Янукович не планував повертатися - з Межигір'я вивозилися речі вантажівками, остання виїхала о 4-й годині ранку.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

22 лютого Держприкордонслужба затримала в аеропорті Харкова нерозпізнаний борт з президентською охороною, з якого вийшов Віктор Янукович та покинув місце події на автомобілі.

Ранком Верховна Рада зібралася на суботнє засідання, під час якого 328 депутатів підтримали постанову "Про самоусунення президента України від виконання конституційних повноважень та призначення позачергових виборів Президента України". Цією постановою Віктора Януковича оголосили таким, що в неконституційний спосіб самоусунувся від виконання ним своїх конституційних обов'язків президента України, а також оголосили про проведення позачергових президентських виборів 25 травня 2014 року.

Того ж засідання ухвалили низку документів. Зокрема, постанову "Про відкликання Рибака В. В. з посади Голови Верховної Ради України", обрали новим головою парламенту Олександра Турчинова, який став виконувачем обов'язків президента України. А також прийняли постанову "Про виконання міжнародних зобов'язань України щодо звільнення Юлії Тимошенко".

Того ж дня Арсена Авакова призначили виконувачем обов'язків міністра внутрішніх справ. На брифінгу в кулуарах Аваков оголосив, що включить представника Правого сектора до керівництва МВС. Заяву про те, що спецпідрозділ СБУ "Альфа", ГУ Міноборони та повітряно-десантні війська не виконуватимуть злочинних наказів та служать народу України, зробили також керівники відповідних відомств.

На сайті МВС опулікували заяву, що правоохоронці служать українському народу, і закликають громадян разом охороняти порядок.

Цього ж дня Самооборона Майдану взяла під охорону адміністративні будівлі в середмісті Києва.

Поки у Верховній Раді ухвалювали доленосні рішення, до Межигір'я направився натовп - активісти в присутності журналістів проникли в резиденцію Януковича. Охорона не перешкоджала активістам - лише закликала утриматися від мародерства.

У Києві активісти розгромили офіс Комуністичної партії України. Намалювали на вивісці офісу свастику, а партійну символіку та агітаційні матеріали винесли та розкидали на землі перед будівлею.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

На виході з будівлі Верховної Ради після засідання розлючені громадяни захопили Нестора Шуфрича. Тоді регіонала від натовпу захистив лідер фракції "Батьківщини" Арсеній Яценюк та його охоронець.

ПРОМОВА ТИМОШЕНКО

Колишню прем'єр-міністра Юлію Тимошенко звільнили з-під варти у Харківській лікарні Укрзалізниці, а за декілька годин літак із нею приземлився в Київському аеропорті Жуляни. Того ж вечора Тимошенко на інвалідному візку виїхала на сцену Майдану та виголосила палку промову.

"Я хочу сказати, що серед вас я буду гарантом того, що вас ніхто не зрадить, ніхто більше не піде тим шляхом, яким звикли ходити політики. Я буду гарантом того, що ви будете знати, що за кулісами... Хочу зробити все, щоб ви побачили інших політиків і посадовців і щоб ви були невід'ємною частиною побудованої України... Люди хочуть гарантії, що наша країна не розпадеться на шматки. Що не буде політиками з-за меж України розтягнута на окремі губернії", - сказала Тимошенко в промові.

22 лютого 2015 року у Харкові активісти зібралися на багатолюдний Марш Гідності. Планували пройти від Палацу спорту до площі Конституції, де повинна була відбутися панахида за загиблими під час подій Євромайдану.

Та коли учасники зібралися біля будівлі Палацу спорту ви почали рух, терористи дистанційно підірвали саморобну бомбу на основі протипіхотної міни, начинену елементами ураження, що була захована в кучугурі снігу.

Внаслідок вибуху на місці загинули активіст Ігор Толмачов та підполковник поліції Вадим Рибальченко. Наступного дня в лікарні помер 15-річний Данило Дідик, за два дні помер ще один поранений - 18-річний студент Микола Мельничук. Окрім того, ще 9 осіб отримали поранення різного ступеню тяжкості.

22 лютого 2016 року в Харкові поблизу місця скоєння теракту відкрили пам'ятний знак.