Верховний суд Мічигану відмовився виключати Трампа з виборів президента США

Верховний суд Мічигану відхилив позов щодо заборони Трампу брати участь у праймериз Республіканської партії

Верховний суд штату Мічиган відхилив позов із вимогою заборонити колишньому президенту США Дональду Трампу брати участь у внутрішньопартійних виборах Республіканської партії. Ліволіберальна група Free Speech For People стверджувала, що дії Трампа під час штурму Капітолія підпадають під визначення "повстання", тому він не може претендувати на державні посади за розділом 3 14-ої поправки Конституції США. Але всі нижчі суди відхилили позов з процедурних причин, зазначивши, що законодавство Мічигану не забороняє претендентам брати участь у праймериз.

Суддя Верховного суду Мічигану Елізабет Велч пояснила, що законодавство штату не вимагає від претендента на посаду президента США підтвердження юридичної кваліфікації для обіймання цієї посади. Тому суди Мічигану не розглядали питання про причетність Трампа до "повстання" та застосування розділу 3 14-ої поправки Конституції США до нього.

Раніше ФБР розслідувало погрози, що надійшли на адресу суддів Верховного суду, які проголосували за виключення Трампа зі списку кандидатів на президента США у 2024 році. Верховний суд Колорадо також ухвалив виключити колишнього президента зі списку кандидатів через його роль у подіях 6 січня 2021 року, коли його прихильники підпали Капітолій у спробі оскаржити результати виборів, на яких перемогу здобув Байден.

 

Читайте також:

Третя світова почнеться з Колорадо?

Трампу заборонили брати участь у виборах. Що насправді це означає?