Вибори під час війни: Арахамія розставив крапки над «і»

У прямому ефірі програми "Мосейчук+" голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що в Україні наступного року не буде проведено жодних виборів - ні парламентських, ні місцевих, ні президентських. Він висловив думку, що крок за кроком треба розглядати це питання, але в 2022 році виборів не буде взагалі. Ця заява відбулася в контексті періодичних думок окремих західних чиновників про необхідність проведення виборів в Україні. Арахамія зазначив, що, хоча ніхто не зобов'язує Україну проводити вибори, це питання вже піднімалося.

Політик також наголосив, що коли обговорення виборів стають конкретними, то це питання припиняється. Є багато невирішених питань, таких як умови голосування та балотування для військових, спосіб волевиявлення для шести мільйонів українців за кордоном та інші. Арахамія запевнив, що ніхто не має відповіді на ці питання.

Варто відзначити, що вибори президента України повинні відбутися у 2024 році, наприкінці березня. Проте через воєнний стан проведення виборів стає неможливим. Тим не менш, деякі західні політики все одно закликали Київ провести вибори. Президент Володимир Зеленський відмітив, що ці заклики є безвідповідальними під час повномасштабної війни з Росією.

На думку народного депутата Федора Веніславського, проведення президентських виборів в умовах війни суперечить конституційним засадам виборчого права і призводить до сумнівів щодо легітимності обраного під час воєнного стану президента.

Читайте також:

  • «Термінова телефонограма!» Вертикаль президента таки готується до виборів?
  • Вибори-2024. Чотири проблеми, які потрібно вирішити
  • Зеленський, вибори та другий термін