Вибори у США: у Байдена проблеми, свідчить опитування

За останніми даними опитування, Дональд Трамп випереджає Джо Байдена у кількох важливих штатах перед майбутніми виборами. Зокрема, Трамп проводить у передових штатах, таких як Аризона, Джорджія, Північна Кароліна, Пенсильванія і Вісконсин. Про це свідчить опитування, проведене Bloomberg News і Morning Consult.

У той же час, Байден здобуває перемогу у Неваді, але в Мічигані результати розкладаються порівняно рівномірно. Важливо підкреслити, що результати з цих штатів можуть вирішити, хто стане наступним президентом США.

До цього моменту Байден мав підтримку в усіх цих штатах, за винятком Північної Кароліни. Основною причиною низької популярності Байдена у цих штатах є недовіра щодо його економічних позицій. Виборці віддають перевагу Трампу у питаннях економіки з різницею в 14 відсоткових пунктів. У респондентів виявилося, що головним економічним питанням для них була інфляція, особливо для жінок, робітників і пенсіонерів.

Також виявилося, що подвійно більше опитаних вважають, що економічна політика Байдена має негативний вплив на економіку країни, ніж тих, хто її підтримує. Незалежні виборці ще більш критично ставляться до економічної політики президента.

Проте, багато компонентів політики Байдена є популярними, таких як зниження цін на рецептурні ліки, покращення догляду за дітьми та розвиток інфраструктури.

Трамп також зміцнює свою популярність серед профспілок, використовуючи це як перевагу над Байденом. Однак, виборці профспілок у штатах, що коливаються, все ще віддають перевагу Байдену на 13 відсоткових пунктів. Але це менше, ніж було під час виборів 2020 року.

Байден намагався протиставити свою роботу зовнішньої політики більш хаотичному підходу Трампа. Однак, Трамп має значну перевагу у підтримці виборців щодо зовнішніх справ. Він випереджає Байдена на 11 відсоткових пунктів у питанні відносин з Китаєм та на 7 пунктів у питанні конфлікту російсько-української війни, яке є пріоритетним для демократів.

Натомість, вплив конфлікту між Ізраїлем та ХАМАСом в опитуванні не розглядалися.

Підтримку Байдена можуть підірвати й інші кандидати. В Неваді опитування показало, що Байден випереджає Трампа на 3 відсоткових пункти, але програє 3 пункти, коли враховують інших потенційних кандидатів на посаду президента США.

Варто зауважити, що опитування почалось до оголошення про кандидатуру Роберта Кеннеді-молодшого і Корнела Веста як незалежних кандидатів. Ці новіші фактори можуть становити ризик для Трампа, який не був врахований у даному опитуванні.

Окрім того, вік Байдена є проблемою, яка хвилює виборців більше, ніж вік Трампа. Близько 30% виборців в семи ключових штатах заявили, що вік кандидата на посаду віце-президента є важливішим порівняно з попередніми виборами, в порівнянні з 24% виборців, які підтримують Трампа. У 2024 році Трампу виповниться 78 років, а Байдену - 81.

Відповіді на відкриті запитання також згадують вік Байдена. Лише двоє респондентів згадали про вік Трампа. Але багато хто згадував про звинувачення і юридичні проблеми, пов'язані з ним.

В загальній кількості, в опитуванні Bloomberg News/Morning Consult взяли участь 5023 зареєстрованих виборців у семи ключових штатах.

Нагадаємо, що на виборах 2020 року Байден переміг екс-президента Трампа і може знову зустрітися з ним у наступному році. Трамп вважається фаворитом у боротьбі за кандидатуру в президенти від Республіканської партії у 2024 році. Він також зазначає, що має добрі стосунки з Володимиром Путіним, хоча, як президент, жорстко ставився до Росії.