Видатних українців розстріляли у російському таборі

Стравленнями, що відбулися навесні 1937 року, було втрачено сліди практично 200 лідерів України. Ці події стали відомі в історії як "розстріляне Відродження". Протягом 9-14 жовтня 1937 року Сандармох був місцем страти 1116 осіб, які були засуджені до розстрілу за рішеннями "трійок" НКВС.

Серед розстріляних були видатні представники культури, науки, військовики, державні діячі, духовенство з країн, що перебували під окупацією СРСР. Загалом, 198 осіб, які мали відношення до України, були розстріляні. Серед них були режисер Лесь Курбас, драматург Микола Куліш, поет Микола Зеров, письменник для дітей Марко Вороний, Валер'ян Підмогильний, професор історії Олександр Бадан-Яворенко, нащадок Михайла Грушевського, історик Сергій Грушевський, засновник УАПЦ Володимир Чеховський, письменник і міністр освіти УНР Антін Крушельницький та багато інших.

Дослідники вважають, що Йосип Сталін умисно обрав 20-річницю Жовтневого перевороту для страти видатних українців, які протистояли радянському режиму. Про це повідомляє сайт disted.edu.vn.ua

Історики стверджують, що загалом протягом 1930-х років НКВС розстріляв понад 9500 людей різних національностей у Сандармоху. За іншими даними, загинуло до 30 тисяч осіб.

Підписуйтесь на наш телеграм-канал новин - INKORR

5 серпня 1937 року вважається початком так званого Великого терору, який тривав у період з 1937 по 1939 роки в СРСР і в результаті якого були арештовані не менше 1,7 мільйонів осіб. З них понад 700 тисяч стратили. З самої того часу почали діяти так звані "трійки" - засуджувальні органи, які призначали страту або висилку.

Репресії сприйняли "куркули", "кримінальники", "контрреволюціонери" різних напрямків, "повстанці", "церковне духовенство", "шпигуни", "троцькісти", "диверсанти", "шкідники", "буржуазні націоналісти", а саме українська інтелігенція, яку, за оцінками Сталіна, не варто було довіряти.