Відключення «Київстару». Нацполіція попереджає про шахраїв

Зловмисники активно використовують месенджери для створення фейкових ботів та поширення фішингових посилань, які пропонують компенсації та інформацію про відновлення послуг оператора зв'язку Kyivstar. Кіберполіція попереджає про такі шахрайські дії.

Щоб уникнути шахрайства, рекомендується не переходити за посиланнями від невідомих джерел. Інформацію про компенсації та терміни відновлення сервісів слід отримувати з офіційних джерел: офіційної сторінки Kyivstar, порталу https://kyivstar.ua/, за номером 466 (на мобільному зв'язку Kyivstar) або за номером 0 800 300 466 (з номерів інших мереж України).

  • Кіберфахівці Служби безпеки України та представники Kyivstar спільно працюють над відновленням мережі після хакерської атаки. Вже у середу, 13 грудня, планується відновити фіксований інтернет для домогосподарств та запустити мобільний зв'язок та інтернет.
  • Раніше Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації повідомила, що національний роумінг для абонентів Kyivstar було заблоковано для уникнення перевантаження мереж інших операторів за запитом СБУ. Розпорядження про блокування було видано Національним центром оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій.
  • Російські хакери з групи "Сонцепек" взяли на себе відповідальність за ту атаку, через яку пошкоджено внутрішню мережеву інфраструктуру Kyivstar. Команда хакерів міцно закріпилася в системі, що поставило під загрозу зв'язкову систему країни.

Мобільні оператори Lifecell та Vodafone також почали відчувати навантаження на своїх каналах обслуговування після кібератаки на Kyivstar.