Відкрили театр з дахом у вигляді вітрил

Королева Єлизавета II відкрила споруду Сіднейської опери 20 жовтня 1973-го. Цей оперний театр є одним з найвідоміших прикладів сучасної архітектури.

Ідея побудувати видатний оперний театр виникла у австралійської інтелігенції. У 1955-му уряд штату дозволив будівництво за умови, що не залучатимуться державні кошти. На оголошений конкурс надіслали 223 проекти. Учасники мали вирішити складну задачу - побудувати два окремих зали на невеликому майданчику, який з трьох сторін оточений водою.

Перемогу здобув датчанин Йорг Утцон. Планувалося, що будівництво опери займе 4 роки і коштуватиме 7 мільйонів доларів. Замість цього, роботи тривали 14 років і було витрачено 102 мільйони доларів, які були отримані шляхом проведення спеціалізованої лотереї.

Сіднейський оперний театр розташований на площі 2,2 гектара і має висоту 185 метрів. Покрівля театру складається з серії "мушель", які називаються "шкаралупками" або "вітрилами". Усередині будівлі є безліч приміщень, серед яких найбільші - це концертний зал на 2679 місць і оперний театр на 1507 місць.

У Сіднейському оперному театрі працюють Австралійська опера, Австралійський балет, Сіднейська театральна компанія і Сіднейський симфонічний оркестр, також багато інших компаній і театрів.

У 2007-му році ЮНЕСКО визнало його об'єктом всесвітньої спадщини.

У Ботанічній затоці на узбережжі Австралії 18 січня 1788 року з'явилися перші британські поселенці, які мали заснувати в Австралії виправні колонії для злочинців.