Відновлення України: на що найбільше витрачено коштів за дев’ять місяців

За період з січня по жовтень 2023 року видатки з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії склали 35,6 млрд грн, що становить 58% від загальної суми Фонду у держбюджеті на 2023 рік. Згідно зі звітом Державної казначейської служби України, ці дані були оприлюднені аналітичним центром StateWatch.

Кошти, які надійшли до Фонду у 2023 році, складають 44,8 млрд грн. Вони включають гроші, отримані від Національного банку України (35,9 млрд грн) та від стягнення та вилучення російських активів на території країни (8,9 млрд грн). Зазначається, що 8,8 млрд грн було отримано в результаті вилучення суверенних активів, а ще 114 млн грн було стягнуто в рамках виконання Закону "Про санкції".

Крім того, до Фонду увійшли 17 млрд грн, отриманих у 2022 році з вилучення суверенних російських активів. Це стосується вилучення українських дочірніх банків "Сбербанк" і "Веб.РФ", а також націоналізації корпоративних прав та фінансових активів цих банків.

Повністю кошти були витрачені лише за програмою "Субвенція місцевим бюджетам на ліквідацію наслідків збройної агресії", на яку було виділено 11,4 млрд грн. Найбільші видатки у 2023 році були спрямовані на захист об'єктів критичної інфраструктури паливно-енергетичного сектору – 12,2 млрд грн з запланованої суми 18,9 млрд грн.

За трьома програмами станом на жовтень 2023 року не було здійснено жодних видатків. Ці програми стосуються відновлення житлових об'єктів, пошкоджених/знищених внаслідок підриву Каховської ГЕС, а також фінансового забезпечення захисту об'єктів критичної інфраструктури паливно-енергетичного сектору.

Фонд ліквідації наслідків збройної агресії був створений у 2022 році з метою відновлення країни, зокрема реконструкції та ремонту об'єктів критичної інфраструктури, житла, громадських споруд тощо.