Відпустка та канікули під час воєнного стану: на що можуть розраховувати народні депутати

Наразі, коли в Україні діє воєнний стан, народним депутатам не передбачається відпусток і канікул. Про це повідомив Федір Веніславський, член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Згідно його словам, від початку російської агресії минулого року, парламент прийняв рішення працювати тільки на одному пленарному засіданні.

Федір Веніславський зазначив, що нардепи мають дотримуватись Конституції, яка вимагає закриття і відкриття сесії першого вівторка вересня і першого вівторка лютого. Наразі вони не можуть брати відпустку до закінчення дії воєнного стану.

Веніславський також наголосив на тому, що він сподівається, що до кінця року Верховна Рада прийме важливі рішення щодо безпеки та оборони, євроінтеграції та антикорупційної політики.

Окрім цього, 22 листопада Верховна Рада ухвалила закон, який змінює правила надання відпусток. Зокрема, в законі передбачено 60-денну відпустку для демобілізованих та подовження неоплачуваної відпустки до 30 днів. Закон також гарантує право працівників на академічну відпустку.

Основні положення закону:

  • відпустка при народженні дитини встановлюється протягом 3 місяців від дня народження
  • мінімальна тривалість річної відпустки становить 14 днів
  • термін відпустки без зарплати збільшується з 15 до 30 днів
  • відпустка у зв'язку з усиновленням дитини надається незалежно від її віку
  • демобілізованим надається 60-денна відпустка з оплатою заробітної плати за два місяці.

Також було повідомлено, що Верховна Рада планує дозволити українцям користуватися не тільки звичайними відпустками, передбаченими законодавством, але й творчими відпустками.