Відрубані руки та смертна кара - як у світі карають за корупцію

У Верховній Раді з'явився президентський законопроєкт щодо посилення відповідальності за корупцію. Володимир Зеленський пропонує у воєнний час прирівнювати її до державної зради. Поки що відомо, що термін позбавлення волі за корупційні злочини може зрости до 15 років, можуть скасувати можливість внесення застави, а частину справ передати від НАБУ до СБУ. Організація Transparency International вважає ініціативу поганою, бо посилення відповідальності не знизить рівень корупції в країні, але може негативно вплинути на євроінтеграцію. Натомість, на їх думку, краще гарантувати невідворотність існуючого покарання. Видання "Слово і діло" пише, як в інших країнах у мирний час карають корупціонерів.

Західні країни багаторічні ув'язнення та штрафи

На сьогодні, за Кримінальним кодексом, в Україні за корупцію може загрожувати до 12 років позбавлення волі, штраф, конфіскація майна та заборона обіймати деякі державні посади. Аналогічний тюремний термін та штраф загрожує чиновникам-корупціонерам у Польщі та Туреччині.

У Франції передбачене покарання за хабарництво у вигляді позбавлення волі до 10 років. А за зловживання владою можна сісти на п'ять років. Штрафи можуть сягати понад $1 млн.

У Великій Британія хабарника можуть посадити на термін до семи років, також він буде позбавлений права бути обраним на будь-яку публічну посаду строком на сім років.

У Німеччині чиновника можуть засудити до п'яти років позбавлення волі, а от суддю вже до 10 років. Також посадовців звільняють з роботи за хабарництво та передбачені штрафи.

В Італії суддю-корупціонера можуть посадити на 20 років

В Італії для суддів-корупціонерів суворіше покарання від 6 до 20 років тюрми. Іншим чиновникам може загрожувати до 10 років. Крім того, корупціонерам забороняється обіймати державні посади.

У Канаді чиновників-корупціонерів карають позбавленням волі на строк до 14 років.

У деяких розвинутих країнах м'якше покарання. У Фінляндії, одній з найменш корумпованих країн у світі, максимальне покарання за корупцію - чотири роки в'язниці та штраф.

У США корупціонерам загрожує тюремне ув'язнення до 15 років або штраф, розмір якого втричі перевищує розмір хабара

У США корупціонерам загрожує тюремне ув'язнення до 15 років або штраф, розмір якого втричі перевищує розмір хабаря.

У Португалії чиновникам-корупціонерам загрожує до восьми років в'язниці, в Польщі від 10 до 12 років позбавлення волі.

Країни, що розвиваються, та авторитарні відрубування рук і страти

У Туреччині за зловживання владою загрожує до 12 років в'язниці.

У Китаї суворе законодавство, яке передбачає ув'язнення від 10 до 20 років, довічне ув'язнення або смертну кару, якщо сума хабаря перевищує $411,4 тис. За хабарі притягнуть можуть будь-кого - високих чиновників, політиків, дрібніші фігури. Із 2000 року в КНР публічно розстріляли 10 тис. чиновників.

У Таїланді серед покарань теж є тюремне ув'язнення на 5-20 років, а за хабарі в особливо великих розмірах смертна кара.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На концерті у Кобзона: скільки генералів втратила РФ за час війни

У В'єтнамі смертну кару застосовують, якщо сума хабаря перевищує $20,7 тис.

В ОАЕ і Саудівській Аравії чиновників-корупціонерів садять у в'язницю довічно, а в окремих випадках можуть відрубати руки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Контрнаступ можна буде оцінити в кінці року" - старший лейтенант Армії оборони Ізраїлю

В Ірані за корупцію смертна кара або відрубування рук. У 2016 році нафтового магната засудили до страти через те, що продавав нафту в обхід американських і європейських санкцій.

Україна в рейтингу сприяння корупції Transparency International у 2022 році посіла 117 місце зі 180. Восени 2020-го президент Зеленський запитував українців, чи варто ввести довічне ув'язнення за корупцію в особливо великих розмірах. Таке суворе покарання діє в небагатьох країнах. Зазвичай, у авторитарних і тих, де є смертна кара.

Презумпція винуватості

Досвід Сінгапуру вчить, що успішно боротися з корупціонерами можна без застосування смертної кари. За отримання хабаря в Сінгапурі можуть засудити до п'яти, у деяких винятках - до семи років позбавлення волі. Водночас ця країна - одна з найменш корумпованих у світі. Для боротьби з хабарництвом там використаний цілий ряд заходів.

Чиновники та судді отримують високі зарплати і повинні щорічно декларувати доходи, а також доходи родичів. Якщо в декларації виявиться недостовірна інформація, це може бути розцінено як доказ корумпованості. У країні діє презумпція корумпованості чиновника, згідно з якою чиновник, запідозрений в отриманні хабаря, вважається винним, поки не доведе протилежне. Якщо вину доведуть, корупціонер має сплатити штраф до $100 тис. та може сісти у тюрму. Також чиновник, якого засудили за корупцію, залишиться без роботи, пільг та пенсії.

Розслідуванням випадків корупції в Сінгапурі займається спеціальне Бюро, яке наділене широкими повноваженнями. Його працівники мають право розглядати заяви і скарги громадян про випадки корупції, затримувати та обшукувати запідозрених, вести розслідування відносно підозрюваного та його родичів, перевіряти будь-які рахунки підозрюваного та його родичів.

"У Китаї розстрілюють і корупція процвітає"

Спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса не радить нам брати приклад з комуністичного Китаю і шукати простих рішень.

Корупціонера зупиняє не сила покарання, а невідворотність

"У Китаї за корупцію розстрілюють. Це значно жорсткіше, ніж доля зрадників в Україні. Чи зменшило це корупцію в Китаї? Ні. Вона там навіть потужніша, ніж українська. Просто в КНР про неї не можна говорити, якщо вона серед друзів лідера країни Сі Цзіньпіна. А якщо не серед цих друзів, то можуть розстріляти. А хто буде багато говорити, того теж можна розстріляти. Корупціонера зупиняє не сила покарання, а невідворотність. Якщо знаєш, що тобі за це нічого не буде, яка різниця, що саме з тобою не буде? Чи допоможе боротися з корупцією в Україні її прирівнювання до держзради? Ні. Лише вкотре замість довгого важкого шляху буде просте рішення, яке не працює", - пише фінансист.

Натомість, на його думку, це може підірвати довіру до нас західних партнерів, які дають нам гроші та зброю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Українська армія тисне на російські позиції. Буде прорив" ‒ британський підполковник

"Якщо водночас зруйнуємо антикорупційну інфраструктуру, то додатково до корупції отримаємо ще один крок по підриву довіри західних партнерів. Це не дуже допомагає під час війни. Коли просимо у партнерів гроші та зброю. Багато зброї. Й дуже багато грошей. Руйнуванням антикорупційної інфраструктури назвуть західні партнери спробу віддати розслідування корупційних злочинів до СБУ. Не оцінять там хитрість ходу, коли незалежність антикорупційних органів у нас посилили, але натомість забрали у них сенс існування. Чи є просте рішення для боротьби з корупцією? На жаль, ні. Є тільки довгий шлях. Найгірша ідея на цьому шляху петляти", - пише Сергій Фурса.

У 2018 році Київський міжнародний інститут соціології провів опитування і виявив, що 94% українців вважають корупцію серйозною проблемою. Першою і найбільш значущою її причиною опитані називають відсутність адекватного покарання - 80%. На думку 58% опитаних саме невідворотність покарання може забезпечити ефективність боротьби та запобігання корупції.

Під словом "покарання" українці здебільшого розуміють реальні вироки, тюремні терміни, штрафи, конфіскації майна - не формальні, а відчутні для правопорушника наслідки.

У Тунісі не було "Біг Маків", а в "Межигір'ї" був золотий батон

Організація Transparency International склала список найбільш одіозних корупційних скандалів останніх десятиліть. Ось деякі з них.

Янукович та соратники вкрали з України понад $40 млрд

Колишній президент Віктор Янукович втік до Росії в 2014 році. По собі залишив приватний зоопарк, маєток Межигір'я, колекцію розкішних авто та знаменитий золотий батон. Також у маєтку були фінансові документи, які розкривали, як Янукович і його сім'я переводили державні активи по світу на офшорні рахунки та компанії, які контролювали. Через три роки після втечі український суд визнав Януковича винним у державній зраді та заочно засудив до 13 років позбавлення волі. Він і соратники винні у зникненні державних активів на суму $40 млрд. Наразі український уряд повернув лише $1,5 млрд.

У Тунісі не було "Біг Маків". Бо франшизу McDonald's отримав бізнес, який не мав зв'язків із правлячою в країні сім'єю, а уряд заборонив мережі швидкого харчування в'їзд в країну. Із 1987 по 2011 рік президент Бен Алі створив закони, які означали, що компаніям потрібен дозвіл на інвестиції та торгівлю в певних секторах. Після революції 2011 року близько 550 об'єктів нерухомості, 48 човнів і яхт, 40 портфелів акцій, 367 банківських рахунків і близько 400 підприємств були конфісковані у поваленого президента та його клану. Комісія з конфіскації в Тунісі оцінює, що загальна вартість активів клану Алі - $13 млрд або більше чверті ВВП Тунісу в 2010 році.

За останні 10 років справа Гюртель переросла у найбільший корупційний скандал в історії демократії Іспанії. У центрі складна схема, через яку направляли незаконні пожертвування і хабарі тодішній правлячій партії в обмін на сфальсифіковані державні контракти. Гюртель - німецький переклад прізвища бізнесмена, який опинився в центрі скандалу, Франциско Корреа. Він отримав 51 рік тюрми, а близького соратника та колишнього скарбника екс-прем'єра Маріано Рахоя оштрафували на $50 млн.

На Мальдівах туризм головне джерело економіки. Найбільший корупційний скандал країни теж пов'язаний з ним. У 2016 році Al Jazeera виявила, що $1,5 млрд відмили через фальшиві інвестиції за простою схемою. Гроші привозили на острови готівкою, яку передавали приватним компаніям, де їх вказували як чисті прибутки від інвестицій у туризм. Ще один скандал 2018 року, пов'язаний з тим, що понад 50 островів і лагун здали в оренду туристичним забудовникам без торгів. Щонайменше $79 млн з плати за оренду осіли на приватних рахунках і їх використали для підкупу політиків.

Іноді брудні гроші можуть призвести до брудних місць. З 2015 року в Лівані триває сміттєва криза, коли вулиці та пляжі вкриті мішками сміття, що створює сильний сморід і забруднення води. Загроза громадському здоров'ю виникла, коли головна компанія з утилізації відходів Sukleen припинила збір сміття. Компанія, яка була монополістом з 1990-х, була змушена закрити переповнене сміттєзвалище, яке використовувала на 12 років довше, ніж було заплановано. Через брак інфраструктури для викидання сміття деінде, компанія дозволила сміттєвим пакетам накопичуватися. Уряду не вдалося замінити фірму. Шість приватних фірм, теж пов'язаних із правлячою елітою, не змогли виграти контракт на вивіз сміття, бо плата, яку вказали, виявилася набагато вищою, ніж у Sukleen, яка мала міцні зв'язки з двома прем'єр-міністрами країни.

Центр протидії корупції розкритикував заяву президента Зеленського про законопроєкт щодо прирівняння корупції до державної зради. На практиці це означатиме колапс антикорупційної системи і захист "своїх" топкорупціонерів.