Війна на Близькому Сході: Блінкен зустрінеться з дипломатами арабських держав

Український Міністерство закордонних справ повідомило, що 4 листопада державний секретар США Ентоні Блінкен зустрінеться з міністрами закордонних справ Саудівської Аравії, Катару, ОАЕ та Єгипту, а також представниками палестинців в Аммані. Зустріч пройде у контексті урегулювання конфлікту в Секторі Гази.

На зустрічі арабські лідери будуть підтримувати «арабську позицію», яка вимагає негайного припинення вогню, доставки гуманітарної допомоги та знаходження шляхів для розв'язання кризи, що загрожує безпеці регіону. Цю позицію виклали в заяві Міністерство закордонних справ Йорданії.

Медики вже оголосили про наступну хвилю загиблих у Секторі Гази внаслідок ударів Ізраїлю. Вони стверджують, що 15 людей загинули через удар по автомобілю швидкої допомоги, який перевозив поранених до лікарні. Армія Ізраїлю стверджує, що вони були націлені на бойовиків ХАМАСу.

США, як відомо, надають підтримку Ізраїлю, проте вони також закликають їх уникати загибелі мирних жителів та вирішувати гуманітарну кризу в Секторі Гази. Ізраїльська армія розпочала операцію «Залізні мечі» у відповідь на напади ХАМАСу та «Ісламського джихаду», які спровокували конфлікт на півдні Ізраїлю.

Ізраїльський прем'єр-міністр Біньямін Нетаньягу обґрунтовує рішення Ізраїлю не припиняти вогонь з ХАМАСом. Він вважає, що заклики до припинення вогню свідчать про те, що Ізраїль повинен піддатися ХАМАСу.