Війська в Москву увійшли без бою

У 1610 році польсько-литовські війська Речі Посполитої зуміли захопити московський Кремль. Попередньо, в липні того ж року, під командуванням гетьмана Станіслава Жолкевського, вони нанесли розгром московсько-шведській армії під час битви біля Клушино на Смоленщині, що сприяло успішному потраплянню до Кремля.

В рамках угоди, яку Жолкевський підписав з московськими боярами 27 серпня 1610 року, син польського короля Владислав став російським царем. Війська Речі Посполитої зуміли без опору зайняти Москву, оскільки самі бояри видали полякам царя.

Поляки заарештували попереднього царя Василія Шуйського та його синів, а московський монетний двір розпочав випуск монет із зображенням нового царя - Владислава IV Вази.

Однак, король Сигізмунд вирішив сам очолити Московське царство замість свого сина. З часом поляки стали володарювати в Московії як завойовники, що призвело до обурення бояр у весні 1611 року. Вони розпочали антипольське повстання, яке завершилося виштовхуванням представників Речі Посполитої з Москви 7 листопада 1612 року.

Згадуючи ці події, росіяни щорічно 4 листопада відзначають День національної єдності, як символ відвоювання Кремля від поляків, з 2004 року.