Виконання місцевих бюджетів за 11 місяців. Мінфін оприлюднив дані

За даними голови парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, доходи загального фонду місцевих бюджетів без урахування трансфертів становлять 407,3 млрд грн. Таке значення на 15% більше, ніж у минулому році, що дорівнює 52,8 млрд грн.

Найбільший зріст доходів зафіксовано у Києві, де вони зросли на 19%, або 63,5 млрд грн. Значні темпи росту демонструють також Закарпатська (+23,8%), Черкаська (+25,8%) та Київська (+31,2%) області.

Аналогічно, в чотирьох прифронтових областях (Луганській, Херсонській, Донецькій, Запорізькій) відбулося зниження доходів. Ця тенденція спостерігається протягом усього року.

Данило Гетманцев особливо відзначив, що дохід від податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) складає 65% загального фонду місцевих бюджетів. Протягом січня-листопада 2023 року, такий дохід збільшився на 10,7%, або 25,6 млрд грн. Навіть при частковому переведенні його до держбюджету, дохід від військового ПДФО зріс на 8,2%.

За словами нардепа, позитивний тренд зростання доходів продовжується і плановані показники майже досягнуті до кінця 2023 року – 96,1%. Це означає, що бюджетні доходи будуть перевищувати річний план. Донецька, Київська область і Київ вже досягли своїх планових показників доходів у листопаді.

Слід зазначити, що інфляція, яка значно сповільнилася цього року, створює певні труднощі у виконанні бюджету, зокрема, щодо оподаткування й митних зборів.

На завершення слід відзначити, що Данило Гетманцев розповів про майбутні плани щодо податкових змін.