Випуск атомних підводних човнів. США втратили лідерство, поступившись одній країні

Епоха надмірного впливу американських підводних човнів в США над китайськими поступово завершується, оскільки Китай вдосконалює свої субмарини та системи виявлення американських човнів. Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Упродовж багатьох років США не приділяли особливої уваги китайським підводним човнам, оскільки вони були гучними і їх було легко виявити. У той же час китайські військові мали проблеми з виявленням більш суперечливих американських човнів. Але зараз Китай зменшує цей розрив, поліпшуючи як свої субмарини, так і можливості виявлення чужих.

Китай значно розширив свої виробничі можливості щодо атомних підводних човнів, що свідчить про його плани збільшення виробництва. Покрім цього, Китай посилив можливості виявлення підводних човнів противника за допомогою різних засобів, включаючи мережі підводних датчиків, відомі як "Велика підводна стіна", особливо в Південно-Китайському морі. Все це має серйозні наслідки для стратегічного планування американської військової діяльності у випадку конфлікту з Тайванем, як зазначається в статті.

Недавно Китай провів навчання з пошуку підводних човнів у Південно-Китайському морі, що тривало понад 40 годин і включало десятки патрульних протичовнових літаків Y-8. Кілька тижнів тому Китай та Росія провели спільні навчання з протичовновим забезпеченням у Беринговому морі біля узбережжя Аляски.

Останніми роками Китай також значно розширив свій надводний флот, який вже перевищує флот США за кількістю кораблів, хоча китайські кораблі зазвичай менші та менш досконалі.

Сполучені Штати прийняли кроки у відповідь, розгорнувши в Тихому океані більш сучасні кораблі і літаки і розширюючи свої військово-морські операції та тренування з союзниками. Однак США тепер мають складнощі з виявленням більш тихих китайських субмарин, що вимагає додаткових ресурсів для ефективної боротьби против човнами противника. Крім того, китайські підводні датчики створюють проблеми для американських систем скривання, що змушує США розробити нові стратегії протидії, зазначає видання.

Крім того, відомо, що Китай планує побудувати нове покоління ядерних підводних човнів, які будуть важкі виявити. Про це повідомляє Reuters. Експерти та військові аташе з питань оборони стверджують, що з'являється все більше доказів того, що Китай розробляє підводний човен з балістичними ракетами типу 096 до кінця цього десятиліття. Цей човен буде має наднизький рівень шуму, а в цьому йому допомагає Росія.

Дослідження, що були обговорені на конференції в Військово-морському коледжі США та опубліковані Китайським інститутом морських досліджень цього коледжу, показують, що нові судна будуть набагато складніше відстежити.

Повідомляється, що Китай вперше тримає щонайменше один підводний човен з ядерними балістичними ракетами постійно в морі, що підвищує тиск на Сполучені Штати та їхніх союзників, які намагаються зберегти свою військову силу у життєздатному стані перед зростаючим військовим потенціалом Пекіна.

Зазначається, що китайський флот, який складається з шести підводних човнів з балістичними ракетами класу "Цзінь", здійснює почти постійне патрулювання з острова Хайнань в Південно-Китайському морі. За даними аналітиків, озброєні новою балістичною ракетою більшого досягнення, вони можуть потенційно атакувати територіальну частину США.