Внесок РПЦ у депортацію українців

СБУ повідомила про підозру російському громадянину Володимиру Гундяєву, який в іншій країні працює патріархом РПЦ. Йому звинувачують у посяганні на територіальну цілісність України та виправдовуванні збройної агресії РФ.

За слідчими даними, він використовував підконтрольні йому релігійні громади РПЦ та представників УПЦ (МП) в Україні для розповсюдження пропаганди.

Вже зібрано достатньо доказів цих обвинувачень.

Сам російський патріарх у день так званої народної єдності 4 листопада раптом знайшов на антресолях своєї резиденції у Передєлкіно загублений оригінал ікони Казанської Божої матері.

Насправді, патріарх своєю "знахідкою" настільки всіх розсмішив, що його прес-служба змушена була виправдовуватися, твердячи, що ЗМІ не розуміють правильно.

Мабуть, всі не розуміють, що патріарх хотів сказати у своїй проповіді 4 листопада. Бо на сайті РПЦ вирізали фрагмент, де Гундяєв згадує про "ворога у Кремлі". Хоча це не стосується того, про кого всі подумали, а походить з історії Смутного часу у 17 столітті, коли поляки були вигнані з Кремля, Москви та Росії, і країна отримала свою свободу.

Але з "ворогами у Кремлі" та іншими натяками можуть розбиратися у Москві. А щодо України, то окрім вже згаданих статей Кримінального кодексу, варто згадати про участь РПЦ у депортації українців. Науковець Владислав Гаврилов вказує, що найвідомішими місцями, де тримали українців, були монастирі та благодійні заклади єпархій, розташовані на кордоні. Він наводить такі приклади: Іверський жіночий монастирь, де утримували 30 українців, місто Новочеркаськ (21 з них були вихованцями дитячого будинку з Донецької області) та Шахтинська єпархія Донської митрополії, де було 40 осіб.

Протягом 9 місяців вторгнення кількість єпархій, що "допомагають" депортованим українцям, значно збільшилася. Якщо спочатку було згадано близько 30-40 єпархій, то на червень 2022 року їх кількість зросла до 52. А за даними з листопада 2022 року опублікованого звіту, ця кількість вже становить 58 церковних установ.

Читайте також:

  • СБУ повідомила про підозру російському патріарху Кирилу
  • Національна безпека - законна підстава заборони РПЦ
  • Зеленський та Московська церква: хто кого обманув? Інтерв'ю з митрополитом, що повстав проти влади
  • Закликав здати Донбас та Крим. Суд ухвалив вирок батюшці УПЦ МП із Буковини