Водохреще 2024: історія, нова дата, традиції та заборони

Водохреще є одним з найважливіших церковних свят - у цей день віряни відзначають хрещення Ісуса Христа в річці Йордан та його явлення народу як Спасителя та Месії.

Коли Водохреще 2024 року

За новим церковним календарем православні віряни відзначають Водохреще 6 січня. Раніше цього дня відзначали Святвечір напередодні Різдва. У 2024 році Водохреще припадає на суботу.

За старим юліанським календарем Водохреще було 19 січня.

У римо-католицькій традиції Хрещення Господнє має свою дату – його щороку відзначають у найближчу неділю після Богоявлення.

Історія свята

Свято присвячене обряду хрещення Ісуса у річці Йордан у віці 30 років. Провів ритуал проповідник Іоанн Предтеча, якого після цього назвали Хрестителем. У трьох Євангеліях Нового Завіту (від Матвія, Марка і Луки) зазначено, що під час ритуалу небеса відкрилися і на Ісуса зійшов Святий Дух, який набув форми білого голуба. Таким чином усі присутні переконалися, що Ісус справді є Син Божий, тому свято також відоме під назвою Богоявлення.

Своїм вчинком Ісус показав, що обряд хрещення є священним та обов'язковим для кожного християнина – навіть для Сина Божого. Християни вірять, що з того часу вода в річці Йордан щороку на Водохреще змінює свою течію.

Менш відомо – що до прийняття християнства на Русі, це свято відзначали язичники – боги води були високоповажаними у наших предків. Зокрема, до дня Водохреща їх обов'язково благали про воду як про надзвичайно цілющий напій та символ воджень.»

У Літописі Руському згадується: «У той же час Ростислав [Мстиславич] смоленський попросив дочку у Святослава в Ольговича за Романа, сина свого, до Смоленська. І виведено її з Новгорода-Сіверського в неділю по Водохрещах, місяця січня в дев'ятий день».

Луцька народознавиця Світлана Гриненко розповідає, що в період дохристиянської доби українці мали свої особисті вірування пов'язані з водою. Так, зокрема прадіди теж вшановували священний вашиваний обряд на Водохреще та проводили різноманітні молитви про благоволення. «У день Водохреща наші предки проводили різноманітні обряди, палили символічні трави та кидали їх у річку, таким чином виганяючи з неї нечисту силу. Потім ще довго не прали у цій воді речі, адже вважали, що разом з брудною білизною, яку занурять у воду, туди знову пірнають чорти. Тому намагалися витримати паузу, аби нечисть замерзла на березі»,– розповіла Світлана.

Рослина гранат, квасоля і гарбуз зберігали у хаті до Водохреща на щавопуст (19 січня), і лише потім чилили з вікна, якщо ж хтось зробив це давніше, то може очікувати на нещастя. Сімейний обід у цей день мали приготовляти лише з молочних продуктів - сирів, кислого молока, плову тощо. А на святковому столі - обов'язково в'ялені риби, солодка пшениця, вареники з маком та інші страви з пшеницею.

Традиції Водохреще

На Водохреще заведено вирізати ополонку у формі хреста в льоді на водоймах. Священики освячують воду на річках і озерах, після чого віруючі поринають у воду, наслідуючи Христа. Також з освячених ополонок набирають воду - віряни переконані, що вона має цілющу і очищувальну силу.

Після того, як священник освятить воду на Йордана, її несуть додому, дають напитись рідним та кроплять домівку. Цю воду християни зберігають цілий рік.

Заборони на свято

Як і в будь-яке інше церковне свято, не можна в цей день сваритися з близькими, лихословити, заздрити і бажати зла іншим людям. Крім того, не можна жодним чином «ображати» воду - плювати у неї, викидати сміття, виливати відходи тощо. Церква також виступає категорично проти ворожіння чи інших магічних ритуалів.

Народні прикмети

  • Якщо у цей день ясна, однак морозна погода, літо буде спекотним та сухим.
  • Снігопад обіцяє щедрий врожай на цілий рік.
  • На Водохреща заметіль - і в квітні буде хуртовина.
  • На дереві ви побачили іній, а на небі хмари - то до родючого року.
  • Теплий день обіцяє багато хліба.
  • Якщо день був сонячним та теплим, така погода протримається ще кілька тижнів.

Що треба знати про купання в ополонці

Одноразове купання в ополонці навряд чи оздоровить вас, навпаки - купання в крижаній воді без підготовки може стати причиною проблем зі здоров’ям. Водночас, холодна вода загалом має добрий вплив на організм, за умови, що загартовуватись ви будете правильно і поступово.

Обов’язкова умова перед зануренням у воду – енергійна розминка. Не варто застрибувати у воду одразу: спочатку намочіть обличчя, груди, живіт та спину і лише після цього занурюйтесь по шию. Не варто пірнати з головою, адже це може призвести до різкого охолодження організму.

Безпечне перебування у крижаній воді – 3-5 секунд. Для людей, які роками практикують загартування водою, не рекомендується перебувати в ополонці довше 1,5 – 2 хвилин.

Після купання одразу зніміть мокрий одяг, швидко розітріться рушником і одягніться у теплі речі. Одяг має бути просторим, з мінімальною кількістю ґудзиків та заст