Вперше за історію: ООН ухвалила резолюцію на захист прав інтерсексуальних людей

ООН ухвалила резолюцію на захист прав інтерсексуальних осіб

Рада ООН з прав людини прийняла історичну резолюцію, що захищає права інтерсексуальних людей. Це вважається важливим кроком у справі захисту прав людини. Про це повідомляє Reuters.

Фінляндія, Південна Африка, Чилі та Австралія були ініціаторами резолюції. За неї проголосували 24 країни, 23 утрималися, а жодна не проголосувала проти.

Резолюція закликає держави боротися з дискримінацією та насильством щодо осіб з вродженими варіаціями статевих ознак і викорінити їх причини. Вона також закликає допомагати цим людям реалізувати своє право на найвищий рівень фізичного та психічного здоров'я.

"Це історичний прогрес у галузі прав людини - прийняття першої резолюції про права інтерсексуальних осіб на #HRC55", - написала амбасадорка США в Раді ООН з прав людини Мішель Тейлор.

У резолюції також закликається Управління Верховного комісара ООН з прав людини опублікувати доповідь, в якій будуть розглянуті дискримінаційні закони, політика, акти насильства та шкідливі практики щодо осіб з вродженими варіаціями статевих ознак у всьому світі.

Інтерсексуальні особи - це люди, які народилися з різними варіантами статевих ознак (хромосомний набір, внутрішні та зовнішні статеві органи, статеві гормони тощо), які не відповідають типовим визначенням чоловіка чи жінки, зазначається в Управлінні Верховного комісара ООН з прав людини.

Інтерсексуальність може бути очевидною з народження (статеві органи можуть бути проміжними між чоловічими та жіночими).

Багатьом дітям з інтерсексуальністю роблять операції, намагаючись "нормалізувати" їх. Процедури можуть мати негативні наслідки, такі як безпліддя, біль, проблеми зі справлянням потреб, а також психологічне страждання упродовж життя, незважаючи на добрі наміри лікарів та батьків.

Нагадаємо, що в 2021 році у США вперше видали паспорт з позначкою "X" для третьої статі.

Держдепартамент США заявив, що з нетерпінням чекає можливості запропонувати цю опцію заявникам на отримання паспорта з початку 2022 року, після оновлення системи та форми. Позначка "X" використовуватиметься для небінарних та інтерсексуальних людей, а також тих, хто не визначив свою стать.

Також в Німеччині громадяни зможуть вказати третю стать у своїх документах.