Вступ України до ЄС може затягнутися: The Times пояснила, чому і наскільки

Згідно з інформацією газети The Times, у зв'язку з різними проблемами, вступ України до Європейського Союзу може бути на десять років відтермінований до 2030 року.

У статті зазначається, що суперечки на саміті ЄС щодо перегляду витрат є другорядними порівняно з вартістю членства, яка може скласти 186 млрд євро. Таку суму повинні будуть сплатити країни-члени Євросоюзу.

Крім того, більшість європейських країн боїться втратити право національного вето в питаннях щодо бюджету та розширення ЄС.

Автори статті зазначають, що приєднання до ЄС має стратегічне значення для України, оскільки це сприятиме зміцненню її позицій на Заході, особливо перед можливим повторним обранням Дональда Трампа на пост президента США. Трамп ясно заявив про свою намір відмовити в фінансуванні української армії.

Автори також підкреслюють, що Україна є частиною геополітичної сфери Європи, як і інші регіони, такі як Балкани, Туреччина та Кавказ. Вони запитують, чи можна дозволити Україні обійти чергу перед країнами, які мають більш нагальну потребу у прийнятті, наприклад, Сербії, Албанії та Боснії.

Угорський прем'єр Віктор Орбан, який виступав проти відкриття переговорів з Україною, підтвердив, що проігнорував голосування і залишається при своєму погляді, що Україна не готова до членства в ЄС.

За словами голови Європейської ради Шарля Мішеля, лідери ЄС погодилися на початок переговорів з Україною та Молдовою. Крім того, вони також планують обговорити питання надання Україні 50 млрд євро на наступному саміті в 2024 році.

Рекомендуємо ознайомитись із наступними статтями:

  • Орбану – 10 млрд, Путіну – "підбите око", Україні – старт переговорів про вступ до ЄС
  • Кулеба пояснив, як Україна "дотиснула" Угорщину в питанні початку переговорів з ЄС