WSJ: Росія подвоїла закупівлі вибухових речовин

WSJ: Росія подвоїла закупівлі вибухових речовин

Росія збільшила імпорт вибухових речовин, які потрібні для виробництва артилерійських боєприпасів, зокрема від західних компаній, незважаючи на санкції. Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Російський імпорт нітроцелюлози – легкозаймистого бавовняного продукту, який має ключове значення у виробництві пороху та ракетного палива – зросла на 70% у 2022 році і до середини 2023 року становила 3039 тонн, що майже вдвічі перевищує рівень 2021 року.

Нітроцелюлозу виробляють лише кілька країн у світі, оскільки її основне застосування – у боєприпасах, і на неї поширюються міжнародні торговельні обмеження.

Після введення санкцій США та ЄС Китай збільшив поставки нітроцелюлози до Росії. Проте компанії США, Німеччини та Тайваню також продовжують постачати вибухові речовини до Росії протягом останніх двох років

Російська компанія Analytical Marketing Chemical Group отримала нітроцелюлозу з Тайваню на суму 700 тисяч доларів за останні два роки. Цей імпортер є постійним партнером Казанського державного порохового заводу, який спеціалізується на виробництві різноманітної зброї.

Крім того, до початку війни в Україні, Туреччина забезпечувала менше 1% російського імпорту нітроцелюлози. Але до середини минулого року турецька компанія Noy İç Ve Diş Ticaret забезпечила майже половину російського імпорту вибухових речовин.

Німецькі підрозділи американської компанії International Flavors & Fragrances продали близько 80 тонн нітроцелюлози компанії Noy, яка відправила цей матеріал до Росії минулого року. Тайванська компанія TNC Industrial постачила понад 500 тонн нітроцелюлози до Росії в минулому році. Крім того, компанія Hagedorn-NC з Німеччини виробила таку ж кількість продукції за останні два роки, яку також постачали до Росії.

Експорт західних компаній до Росії відбувається на тлі глобального дефіциту нітроцелюлози, що сповільнює виробництво артилерії для України країнами НАТО

Крім того, Росія збільшила імпорт бензину з Білорусі, щоб уникнути ризику дефіциту на внутрішньому ринку через атаки безпілотників на російські нафтопереробні заводи (НПЗ).

Читайте також: