Загинув під час теракту в Оленівці. Згадаймо Владислава Геріха

Українці вшановують пам'ять загиблих від російсько-української війни

Кожен день о 9 ранку українці згадують і вшановують пам'ять всіх, хто став жертвою російсько-української війни. Сьогодні розповімо про Владислава Геріха.

У ніч на 29 липня 2022 року капітан-лейтенант Владислав Геріх загинув в результаті теракту в колонії в окупованому селищі Оленівка на Донеччині, де його тримали в полоні. Вадиму виповнилося 25 років 19 серпня. Він народився в селі Ревівка на Черкащині і згодом з родиною переїхав до села Березняки. Захопившись дитинством мрією стати моряком, Владислав в 2020 році отримав професію та офіцерське звання в Одеській морській академії.

Після закінчення навчання Геріх був призначений командиром броньованого артилерійського катера "Лубни". Він міг вибрати інший шлях і служити на фрегаті "Гетьман Сагайдачний" у мирній Одесі, але відмовився. Екіпаж катера патрулював акваторію Азовського моря поблизу Маріуполя.

"У нас війна, я - офіцер, і буду захищати свою країну. Тому мій шлях очевидний."

Владислав Геріх

24 лютого 2022 року Владислав зустрів у Маріуполі і вирішив залишитися там до кінця. Його екіпаж і екіпажі катера "Кременчук" та корабля "Донбас" підтримали його рішення і активно брали участь у боях за Маріуполь. В той час Владислав замінував підхідні канали Маріупольського морського торговельного порту. В травні 2022 року він потрапив у полон до російських окупантів. Загинув під час теракту в Оленівці у серпні 2023 року.

Рідні описують Владислава як доброго, веселого, сильного, мужнього, талановитого та відданого своїй службі людину. Він був надійною опорою для родини і мав великі плани на майбутнє. Його побратими також залишилися в захваті від його характеру і ставлення до своїх підлеглих. Родина і друзі пам'ятають Владислава як патріота, відданого батька, чоловіка і сина.

Усі українці вшановують пам'ять загиблих у боротьбі за свободу та незалежність країни. Ми запалюємо свічки пам'яті та схиляємо голови під час загальнонаціональної хвилини мовчання, щоб передати шану всім, хто віддав життя за Україну.