З'ясували, як саме Лукашенко хоче використати найманців ПВК "Вагнер"

1 серпня білоруський диктатор Олександр Лукашенко заявив, що прагне зберегти найманців з приватної компанії "Вагнер" в Збройних силах Білорусі.

Він висловив намір створити білоруську "контрактну армію" та використати для цього вже досвідчених бійців з "Вагнера", пишуть аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

"ПВК "Вагнер" має понад 30 тис. бійців. Водночас Лукашенко не уточнив деталі стосовно організаційної структури, запланованої чисельності та термінів формування контрактної армії", сказано у повідомленні.

Наразі Білорусь не має своєї власної армії контрактників чи структури, подібної до неї. Військові сили країни не мають відділень вищого рівня, ніж бригадний.

"Основними бойовими одиницями Білорусі є шість окремих бригад: три механізовані, дві повітряно-десантні та ще одна спецназу. Ці бригади переважно складаються з військовослужбовців, що проходять 18-місячний строк військової служби, а також деяких військовослужбовців, які склали контракт на службу", зазначають в ISW.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Створення "контрактної" армії, ймовірно, потребуватиме створення нових формувань або значної реорганізації чинних бригад Білорусі. А також капітального перегляду білоруської підготовки, з метою створення сил із професійних солдатів.

Міністр оборони Білорусі Андрій Равков у 2016 році заявляв, що Білорусь не планує змінювати традиційну штатну та кадрову систему на повністю контрактну армію.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що "пожартував" про наміри "вагнерівців" "сходити на екскурсію в Жешув".

Про це повідомили білоруські ЗМІ. Також Лукашенко заявив, що Польща має "дякувати" йому за те, що "вагнерівців" "запросили" у Білорусь.

Минулого місяця Лукашенко заявив, що його "почали напружувати" "вагнерівці" і вони нібито "просяться на захід".

Аналітики зараз не бачать загроз з боку "вагнерівців" ні для Польщі, ані для України. Водночас 1 серпня два білоруські вертольоти порушили повітряний простір Польщі.