Затримали одну з найбільших агентурних мереж РФ за час війни

Служба безпеки провела на Миколаївщині масштабну спецоперацію. Нейтралізували одну із найбільших агентурних мереж РФ за час війни.

В області затримали 13 інформаторів, повідомила 3 жовтня пресслужба відомства.

"13 місцевих жителів працювали на ФСБ. Зловмисники збирали розвіддані про місця базування та переміщення Сил оборони на території південного регіону. Також вони коригували повітряні атаки РФ по житловій та соціальній інфраструктурі обласного центру. Саме за їхнім наведенням російські окупанти вдарили із зенітно-ракетного комплексу С-300 по багатоповерховому будинку у Миколаєві восени 2022 року", - йдеться у повідомленні.

Тоді внаслідок ворожого обстрілу загинуло сім мирних жителів, зокрема неповнолітня дитина.

Координати українських об'єктів російські інформатори передавали до ФСБ через "зв'язкового". Ним виявився прокремлівський блогер Сергій Лебедєв , відомий під псевдонімом "Лохматий".

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

У червні цьогоріч СБУ викрила блогера на розвідувально-підривній діяльності проти України і повідомила про підозру в державній зраді та у порушенні законів та звичаїв війни.

Під час розслідування злочинних дій "Лохматого" було встановлено, що за вказівкою ФСБ він дистанційно створив на території Миколаївщини власну агентуру. До її складу увійшли 13 місцевих підписників його Telegram-каналу. Саме через цей інтернет-ресурс фігурант вербував своїх агентів і потім отримував від них розвіддані.

Співробітники СБУ встановили всіх учасників російської агентури "Лохматого" і затримали їх за різними місцями перебування.

Слідчі повідомили дев'ятьом затриманим про підозру. Наразі фігуранти перебувають під вартою. Ще чотирьох учасників ворожої агентури суд визнав винними у вчинених злочинах і призначив їм від 8 до 15 років тюрми.

Служба безпеки України затримала на прифронтовій території Донеччини адвоката-зрадника, який шпигував за українськими блокпостами у Краматорську. Зловмисником виявився адвокат, який протягом 2019-2022 років проживав на території РФ і мав контакти зі спецслужбою країни-агресорки.