Зґвалтування й удари струмом по статевих органах: історія чоловіків із херсонських катівень

"
У документальному фільмі «Він Теж: Історії українських чоловіків, скривджених росіянами» журналісти розповіли про знущання російських військових з чоловіків, які опинилися в окупації. Ця стрічка розповідає про знущання з українців, які опинилися в окупації і утримувалися у херсонських катівнях за активну проукраїнську позицію."

У фільмі розповідається про жахливі злочини, які вчинили російські військові над українськими чоловіками, що опинилися в полоні в окупованій території. Чотири хоробрих чоловіка розповіли про свій страшний досвід затримання в херсонських катівнях. Вони вирішили поділитися своєю історією, щоб увесь світ зрозумів, який справжній обличчя має Росія.

З метою зламати психологічно й змусити до співпраці, росіяни неодноразово катували та знущалися над чоловіками. Вони використовували сексуальне насильство та електричні шоки на статеві органи. Жертви цих злочинів були піддавані непоправним стражданням у підвалах херсонських катівень.

"Казали, що вони приведуть мою дружину й ґвалтуватимуть її прямо переді мною, якщо я не назву організаторів мітингу. Вони навіть погрожували, що викинуть мого сина в Дніпро або віддадуть в дитячий будинок на території Росії", - розповів один з постраждалих чоловіків.

Одному з постраждалих поставили допит і побили його струмом до тих пір, поки він не впав на землю. Іншому чоловікові один з російських військових запхав кулькову ручку в анальний отвір його тіла, а потім скинув зі стола. Жертва також стверджує, що його побили та намагалися зґвалтувати.

Морально ці жахи зламали постраждалого, який залишається з гнівом й ненавистю до виконавців цих злочинів. Його психічний стан погіршився й він вже не може повернутися до нормального життя. Навіть його сім'я почуває наслідки цих тортур.

Священику Сергію Чудиновичу також був застосований побиття й тортури. Його знущались, змушуючи пригрозити йому виливанням кислоти в його анальний отвір.

Іншого жителя, Віктора Солдатова, помістили на коліна й побили струмом по статевих органах. Потім його душили й обливали водою. Відчуваючи безвихідь в такій ситуації, він навіть роздумував про самогубство.

Окупанти також змушували своїх жертв визнати себе провинними у злочинах, які вони не вчиняли. Ще одна жертва повідомила, що росіяни хотіли, щоб вона зізналась у вбивстві й зґвалтуванні неповнолітньої дівчини. Загалом, прокурори зафіксували 280 випадків сексуального насильства проти українців від російських військових, з яких 101 випадок стосується чоловіків. Це кримінальні дії, такі як зґвалтування, каліцтво, насильство над статевими органами, примусове оголення, погрози та спроби зґвалтування та примус дивитися на сексуальну наругу над близькими.

Куди можна звернутися за допомогою?

У разі зґвалтування чи іншого сексуального насильства слід звернутися за медичною допомогою за номером 103.

Також, слід повідомити про злочин за номером Національної поліції - 102, Генеральної прокуратури - 0 800 507 001, або на урядову гарячу лінію - 1547.

Якщо ви перебуваєте на тимчасово окупованій території і не можете звернутися до уповноважених органів влади, ви можете повідомити про злочин в Офіс Генерального прокурора за телефоном 096 755 02 40 або на електронну пошту [email protected].

Онлайн-платформа "Аврора" - це комплексна підтримка від психотерапевтів для подолання травматичного досвіду, відновлення емоційної рівноваги та внутрішнього ресурсу для відбудови життя. Послуги надаються безкоштовно, конфіденційно та анонімно. Також можна отримати юридичні та медичні консультації для розв'язання нагальних питань збереження здоров'я.

Центри допомоги врятованим - надають безкоштовну комплексну соціально-психологічну допомогу в одному місці для внутрішньо переміщених осіб, людей, які виїхали з зони бойових дій чи окупованих територій, місцевих мешканців та всіх, хто потребує підтримки.

Гінекологічні кабінети безбар'єрного доступу - це медичні та психологічні послуги, які надаються у випадку домашнього та гендерно зумовленого насильства та сексуального насильства.

Національна гаряча лінія з запобігання торгівлі людьми та гендерної дискримінації: номер телефону - 116 123 або 0 800 500 335 (цілодобово).

Урядова гаряча лінія з протидії торгівлі людьми, домашнього насильства та насильства за ознакою статі, а також стосовно дітей: номер телефону - 1547 (цілодобово).

"