Зміни до ПДР, перерахунок пенсій та закон про мобілізацію: що зміниться із 1 травня

У травні 2024 року на українців чекають різні зміни. Вступає в силу закон про мобілізацію, що дозволяє вилучати автомобілі громадян на потреби Збройних Сил. Правила дорожнього руху також зміняться, зокрема, стосовно обов'язкового вмикання денних ходових вогнів поза населеними пунктами протягом усього року. Також будуть внесені зміни до процедури отримання паспортів за кордоном та отримання витягу щодо стану розрахунків у Електронному кабінеті платника. Крім того, у травні буде проведений перерахунок пенсій для деяких категорій пенсіонерів, а також призначення житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг для ветеранів. Уряд також затвердив пільгову ціну на газ та електроенергію для населення. У травні також повернеться швидкісний поїзд Інтерсіті+ до Одеси.

В останній місяць весни на українців чекає чимало змін: набуває чинності закон про мобілізацію, пенсіонерам можуть перерахувати пенсії, а правила дорожнього руху будуть частково змінені відповідно до європейських. "Главком" розповідає детальніше, що зміниться для українців у травні 2024 року.

Зміни до Правил дорожнього руху

Ще у жовтні 2023 року Кабінет Міністрів вніс зміни до Правил дорожнього руху. Зміни, зокрема, стосуються проїзду поза населеним пунктом. Раніше водії поза населеними пунктами повинні були вмикати під час руху денні ходові вогні з 1 жовтня до 1 травня. Відтепер дотримуватися цієї норми потрібно цілий рік у будь-який час доби.

У разі відсутності в конструкції транспортного засобу денних ходових вогнів, потрібно вмикати ближнє світло фар. Покарання за це порушення ПДР залишилося незмінним - штраф від 425 до 510 гривень.

Мобілізація транспортних засобів

18 травня набуде чинності закон про мобілізацію. Він, зокрема, передбачає можливість вилучення автомобілів у громадян на потреби Збройних Сил. Загалом, ця норма не нова і міститься в нинішньому законодавстві.

Проте з'явилося більше уточнень, як працюватиме мобілізація транспортних засобів. Насамперед, вилучати авто можуть у тих українців, які мають більше одного транспортного засобу. Перед цим мають провести оцінку ринкової вартості автомобіля, і забиратимуть той, який більше підходить для оборонних потреб.

Якщо у людини є лише один автомобіль, його не будуть вилучати. Також транспорт не вилучатимуть, якщо він "є єдиним джерелом забезпечення існування людини".

Отримання чоловіками паспортів за кордоном

У ДП "Документ" попередили про зміни в отриманні паспортів громадян України у їхніх філіях за кордоном.

Згідно з повідомленням на сайті підприємства, після усунення технічних несправностей отримати паспорти за кордоном зможуть:

  • громадяни, які подали свої заявки до 25 квітня (тобто до набуття чинності постанови Кабміну №443);
  • громадяни, які належать до таких категорій осіб: люди з інвалідністю; опікуни над особами з інвалідністю; батьки дітей з інвалідністю; особи, які потребують постійного догляду; супровідники важкохворих дітей; особи зі складових Сил оборони та безпеки; постраждалі внаслідок військової агресії РФ проти України, які виїхали на лікування за кордон.

Чоловіки віком від 18 до 60 років, які сформували заявки, починаючи з 25 квітня, зможуть отримати свої паспортні документи лише в органах ДМС на території України.

Оновлення в Електронному кабінеті платника

З 1 травня 2024 року в Електронному кабінеті платника стане доступним отримання витягу щодо стану розрахунків за кожний рік окремо та в розрізі податків, зборів, платежів, а також єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Для отримання витягу потрібно створити "Запит про отримання витягу щодо стану розрахунків з бюджетами та цільовими фондами за даними органів ДПС".

Також на сайті з'явиться окремий функціонал для платників, які мають податковий борг на день подання запиту про отримання витягу.

Перерахунок пенсій

У травні частині пенсіонерів проведуть перерахунок пенсій. Пенсії зростуть для людей, старше 70 років, якщо розмір їхніх виплат нижче за 10 340,35 грн.

Які надбавки передбачено:

  • пенсіонерам від 70 до 74 років - 300 гривень;
  • пенсіонерам від 75 до 79 років - 456 гривень;
  • пенсіонерам від 80 років - 570 гривень.

Такі компенсаційні виплати встановлюються з дати досягнення віку 70, 75 чи 80 років, незалежно від виду пенсії та тривалості страхового стажу. Надбавка до пенсії здійснюється автоматично, тому до Пенсійного фонду звертатися не потрібно.

Призначення субсидій

З 1 травня житлові субсидії на неопалювальний сезон для більшості одержувачів призначать автоматично - до 30 квітня 2025 року.

Водночас є певні категорії, яким субсидію з 1 травня призначать за їхнім зверненням із заявою та декларацією про доходи та витрати.

На наступний сезон житлова субсидія призначається за особистим зверненням, якщо:

  • заявник (член домогосподарства) орендує житлове приміщення, за яке сплачує житлово-комунальні послуги;у складі домогосподарства є внутрішньо переміщені особи;
  • кількість фактично проживаючих зареєстрованих осіб у домогосподарстві менша, ніж кількість заре