Змінили правила оформлення спадку

Спадкоємців другої черги було звільнено від сплати податку та військового збору при отриманні спадку. Це стосується рідних братів і сестер, діда та бабки. Раніше звільнення від сплати податку було доступне лише спадкоємцям першої черги - батькам, дружині або чоловіку і дітям. Ці зміни до Податкового кодексу були внесені Верховною Радою в 2016 році.

Адвокат Олег Мицик зазначив, що внесення змін до кодексу стало необхідним через те, що спадкоємці другої черги десятиліттями не подавали документи для оформлення прав на спадщину, оскільки не хотіли сплачувати відповідні процедури, такі як оцінка майна та сплата податків. Як наслідок, ці особи фактично користувалися спадщиною, хоча юридично не мали на неї права. Наприклад, вони мешкали у будинку, але при виникненні конфліктних ситуацій змушені були звертатися до суду.

Проблема оформлення спадщини особливо гостро виникала в сільській місцевості, де витрати на оплату податків та оцінку майна значно перевищували його реальну вартість.

Зараз члени родини першої та другої черги звільнені від сплати 5% податку і 1,5% військового збору, але ця пільга не поширюється на інших спадкоємців. Іноземці, які спадковують майно в Україні, повинні сплачувати 18% податку.

Заяву про прийняття спадщини треба подати протягом 6 місяців після смерті спадкодавця.

Спадкоємство за законом відбувається згідно черговості, яка має 5 ступенів спадкоємців.