ЗСУ намагаються послабити російську систему ППО над Кримом: оцінка ISW

Українські війська наносять удари по російських об'єктах

За інформацією американського Інституту вивчення війни (ISW), українські війська проводять багатоденну кампанію з нанесення ударів по російських військових об'єктах у Криму, який на даний момент тимчасово окупований.

Згідно з цим звітом, російські джерела повідомили про те, що 5-6 січня українські війська вдарили ракетами по адміністративній будівлі на аеродромі "Саки" біля Новофедорівки в Криму.

Міноборони Росії повідомило, що в цей період російські сили знищили українські безпілотники та ракети над Чорним морем і Кримом. Також українські ракети були запущені над північно-західною частиною Чорного моря.

Головне управління військової розвідки України повідомило, що спеціальна операція, яку провели 4 січня, включала удари по радіолокаційних позиціях на аеродромі "Саки" та складу техніки поблизу Гришиного. Опубліковані супутникові знімки показали пошкодження російського складу боєприпасів.

Українські офіційні джерела повідомляють, що 4 січня також були завдані удари по радіолокаційній системі протиповітряної оборони та центру зв'язку в Євпаторії, а також по складах боєприпасів біля Первомайського та російському командному пункту під Севастополем.

“Ці повідомлення вказують на те, що українські ракети та безпілотники проникають крізь російську систему протиповітряної оборони в Криму та успішно вразили деякі цілі”, - зазначено у звіті ISW.

Наразі Інститут вивчення війни не має достовірної інформації про мету цієї української кампанії у Криму.

Українські війська провели ударну кампанію проти російської військової інфраструктури

У літній період 2023 року українські війська провели ударну кампанію проти російської військової інфраструктури, штабів, логістичних маршрутів та об'єктів Чорноморського флоту в западній частині Чорного моря. Мета цієї кампанії була послабити здатність російських військових використовувати Крим як плацдарм для оборони на півдні України.

Раніше також стало відомо, що українські льотчики атакували аеродром "Саки" в Криму.

Нещодавно в Криму були чутні потужні вибухи в районі тимчасово окупованої Євпаторії, і було заявлено про знищення українських ракет над Кримом.